İsrail ordusuna "Savaşa hazır olun" emri verildi

Ordunun Twitter hesabından yapılan açıklamada da, yeni çatışmalar dahil her türlü senaryo için hazırlıkların artırıldığı kaydedildi

İsrail ordusu önceki günün ilk saatlerinde Gazze'yi vurarak ateşkesi ihlal etmişti (AFP)

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, dün gece Gazze'ye düzenlenen son hava saldırısının ardından orduya yeni bir savaş durumuna hazırlanma talimatı verdi. Kohavi, üst düzey komutanlarla düzenlediği güvenlik toplantısında Hamas'la yeni çatışmalar yaşanabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordunun Twitter hesabından yapılan açıklamada da, yeni çatışmalar dahil her türlü senaryo için hazırlıkların artırıldığı ve Gazze'de Hamas hedeflerine saldırıların süreceği kaydedildi.

İsrail, geçen ay Gazze'ye yönelik 11 gün süren ve 66'sı çocuk 250'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği hava saldırılarının ardından 21 Mayıs'ta ilan edilen ateşkesten sonra dün gece Gazze'yi ikinci defa vurdu. Gazze Şeridi'nde çeşitli noktalara düzenlenen hava saldırılarında 6 katlı bir bina hedef alındı.

Han Yunus kenti yakınlarında Hamas'a ait askeri bir üssün de vurulduğu saldırılarda, Gazze'nin güneyindeki tarım arazileri de hedef oldu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin açıklama yapmadı.

İsrail ordusu, saldırılar için Gazze'den İsrail'e atılan ateş balonlarını gerekçe gösterdi. Bu sabah İsrail'in Gazze sınırındaki bazı bölgelerinde çalan sirenlerin de, balonların bazı yerlerde yol açtığı yangınlarla alakalı olduğu bildirildi.

İsrail, önceki gün yine ateş balonlarını gerekçe göstererek geçen ay ilan edilen ateşkesi ilk defa ihlal etmiş ve Gazze'deki bazı noktaları vurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı yayımladığı açıklamada Bakan Antony Blinken'ın İsrailli mevkidaşı Yair Lapid'le telefonda görüşerek İsrail-Filistin ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

İsrail'in geçen ay Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarına yanıt oarak Gazze'den atılan roketler İsrail tarafında 13 kişinin ölümüne yol açmıştı. Taraflar 21 Mayıs'ta Mısır arabuluculuğunda ateşkes için anlaşma sağlamıştı.


Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU