Gelecek Partisi’nden Kanal İstanbul için “Çin” uyarısı: İktidar böyle bir deliliği planlıyorsa, mutlaka bir referandum konusu olmalı

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Kanal İstanbul projesi ile ilgili referandum çağrısında bulundu

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Kanal İstanbul’un finansmanı konusunda iktidarı Sri Lanka örneği ile uyardı / Fotoğraf: Gelecek Partisi

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran tarihinde ilk kazmanın vurulacağını açıkladığı Kanal İstanbul’un finansmanı konusunda iktidarı Sri Lanka örneği ile uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, yatığı basın açıklamasında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialar hakkında iktidarın sessiz kaldığını kaydeden Özcan, “Bir tweeti bile milli güvenlik sorunu sayan bu iktidar, far görmüş tavşan misali kuyruğunu kıstırıp kulağının üzerine yatıyor” dedi

“İktidar arsız bir sessizlik içinde”

İktidarın ülkeyi açlığa mahkum ettiğini belirten Gelecek Partisi Sözcüsü Özcan, “Cebinizden 5 kuruş çıkmayacak” denilerek yapılan köprülere, yollara, şehir hastanelerine yönelik ileri geri konuşanları had bilmemekle, vefasızlıkla suçladılar” dedi.

1 milyon 200 binden fazla yolcu garantisi verilen Zafer Havalimanı’nı yılda 82 bin kişinin kullandığını, Japonların 1,2 milyar dolara yaptığı Osmangazi Köprüsü’ne 13 milyar dolar Hazine garantisi verildiğini ve bu konudaki sorulara iktidarın yanıt vermediğini belirten Özcan, “Arsız bir sessizlik” içinde, susunca, ‘helalleşelim’ deyince her şeyin üzerinin örtüleceğini zannettiler” diye konuştu.

“Sri Lanka’nın limanına, Çin’in 99 yıllığına nasıl çöktüğüne bakabilirler”

Kuzey Marmara Otoyolu projesinde üstlenici şirketler lehine yapılan sözleşme değişiklikleri ile 18 milyar liradan fazla ek yükün milletin sırtına yüklendiğini kaydeden Özcan, Kanal İstanbul projesinin finansmanı ile ilgili de şu uyarılarda bulundu:

“İşin daha riskli kısmı ise Çin finansmanının getireceği risklerde gizli. Çin’in uluslararası yatırımlardaki stratejisini izleyen uzmanlara göre, Çin bu sözleşmelerde bir “borç tuzağı diplomasisi” uyguluyor. Gizlilik içeren, hesabı sorulamayan ağır sözleşmelerle girdiği ülkelerde bir sömürge ve egemenlik ilişkisi geliştiriyor. Merak edenler kredisini ödeyemeyen Sri Lanka’nın limanına, Çin’in 99 yıllığına nasıl çöktüğüne bakabilirler. Eğer iktidar Batı’dan alamayacağı kredilerle ilgili olarak, Kanal İstanbul adına böyle bir deliliği planlıyorsa, bu işi Çin ile kotaracağının hesabını yapıyorsa, bunu derhal 83 milyon vatandaşımızla paylaşmalıdır. Hatta bu, mutlaka bir referandum konusu olmalıdır”

“Bunlar rant savaşlarında birbirlerine kılıç çekerken, bizler demokrasi ve hukuk mücadelesi vermeyi sürdüreceğiz” diyen Özcan, “Bunlar “Kanal İstanbul musilajı temizleyecek” diye saçmalarken; Bizler kalan İstanbul’u bunlardan kurtarmaya çalışacağız. Göz bebeğimiz İstanbul’umuzun; ağacını, toprağını, denizini bu tamahkarlara, açgözlülere yedirmeyeceğiz” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU