NASA'nın Mars'taki uzay aracı bu kez de denizaygırına benzeyen bir kaya buldu

Kaya parçasının detaylı görüntüsü, uzay aracının SuperCam Uzaktan Mikro Görüntüleyicisi tarafından yakalandı

18 Şubat'ta Mars'a ulaşan Perseverance, bilimsel araştırmalar yaparken birbirinden renkli fotoğraflar çekiyor (Fotoğraflar: NASA, Unsplash / Kolaj: Independent Türkçe)

NASA'nın paylaştığı yeni Mars fotoğrafıyla Perseverance, Kızıl Gezgen'deki ilginç kayalar koleksiyonuna bir yenisini ekledi. Uzay aracının son fotoğrafında denizaygırına benzeyen bir kaya göze çarpıyor.

Perseverance'ın önceki fotoğraflarında da ilginç şekilleriyle öne çıkan kayalar yer almıştı. Örneğin, NASA'da görevli yazılım mühendisi Kevin Gill, bu fotoğraflardan birinde görülen bir kaya parçasını dinozora benzetmişti.

Gill, "Görünüşe göre NASA Perseverance, Mars'ta küçük bir Brachiosaurus fosili bulmuş" ifadelerini kullanmıştı.
 


Yeni fotoğrafta görülen aşınmış kaya parçası ise mors diye de bilinen denizaygırlarına benzetildi.

Perseverance ekibi, uzay aracının Twitter hesabından yaptıkları paylaşımda, "Bu kayaya daha yakından baktım. Ekibimden bazıları Dünya'daki volkanik kayalara benzerlikler görüyor" ifadelerine yer verdi.
 


Kaya parçasının detaylı görüntüsü, uzay aracının SuperCam Uzaktan Mikro Görüntüleyicisi tarafından yakalandı.

Uzay aracının "kafasına" monte edilen bu kamera, Mars'ın jeolojik sırlarını uzak mesafelerden bile gözlemleyebiliyor. Zira çok güçlü bir yakınlaştırma özelliğine sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 metre genişliğindeki bu kaya parçası, epey ilginç görünse de aslında uzay aracının odak noktalarından biri değil. 

Görev ekibi, Perseverance'ın ağzında yazdığı Twitter mesajında, "Bunlar ilginç şeyler ama ben olası eski yaşam formlarına dair ipuçlarının daha iyi korunabileceği tortul kayaçlara gidiyorum" açıklamasında bulundu.

Perseverance bu araştırmalar sayesinde Kızıl Gezegen'de milyonlarca yıl önce yaşamış olabilecek mikroskobik yaşam formlarına dair fosiller arıyor.

Uzay aracının topladığı kayaç örnekleri, gelecekte yapılacak bir başka uzay görevleriyle Dünya'daki laboratuvarlara teslim edilecek.

 

Independent Türkçe, CNET, Twitter

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU