HDP İzmir il başkanlığına saldırıya tepkiler

HDP'ye yönelik saldırıya pek çok parti ve siyasetçiden kınama geldi. Kılıçdaroğlu, "Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın" dedi

 İzmir'in Konak ilçesindeki HDP İl Başkanlığına giren ve Deniz Poyraz isimli parti çalışanını öldüren silahlı saldırgan O.G. yakaland /Fotoğraf: AA

İzmir'in Konak ilçesindeki HDP İl Başkanlığına giren ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ı öldüren O.G isimli silahlı saldırgan yakalandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP’ye yönelik saldırıya çeşitli partilerden ve siyasilerden tepki geldi.

Kılıçdaroğlu: Kimse kimse bu provokasyonlardan medet ummasın!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadı.

Kılıçdaroğlu mesajında, “HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte. HDP camiasına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik: Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır

HDP İzmir İl Başkanlığı'na yönelik düzenlenen silahlı saldırının ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten açıklama geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, "İzmir’de HDP İl binasında gerçekleşen saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir. Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır. Türkiye terörle mücadelesini ve toplumsal huzuru bozmaya çalışan provokasyonlarla mücadelesini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürecek, kamu düzeninin bozulmasına asla müsade etmeyecektir" dedi.

Kurtulmuş: Bu ülke bu oyunları çok gördü

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da HDP İzmir İl Başkanlığı'na yapılan saldırıyı kınadı.

Sosyal medyadan açıklama yapan ve saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Kurtulmuş, "Bu ülke bu oyunları çok gördü. Milletimiz sağduyu ve itidal ile oynanmak istenen oyunlara fırsat vermeyecektir" dedi.

Akşener: Bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsınlar

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesaabından yaptığı paylaşımla saldırıyı kınadı.

Akşener, "Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığı’na yönelik saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsınlar" paylaşımınd bulundu.

Karamollaoğlu: Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, HDP'ye yönelik düzenlenen saldırıyı kınadı.

Karamollaoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "HDP İzmir İl Binasına yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, yaşanan can kaybı nedeniyle başsağlığı diliyorum. Olay tüm yönleriyle aydınlatılmalı, faillere gerekli ceza verilmeli; başta siyasiler olmak üzere herkes şiddeti besleyecek söylem ve davranışlardan vazgeçmelidir" dedi.

Davutoğlu: Şiddet kaybetmeye mahkumdur

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahgmet Davutoğlu, sosyal medya hesabıdan yaptığı açklamada, "İzmir'de HDP İl Binası'na düzenlenen silahlı saldırıyı kınıyorum. Öldürülen Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim. Şiddet kaybetmeye mahkumdur. İktidar siyasete terör gölgesi düşmemesi için acilen tedbir almalıdır" diyerek HDP'ye yönelik saldırıyı kınadı.

Babacan: Siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da mesajında saldırıyı kınayarak sldırıda katledilen Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine baş sağlığı dilerken, "Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır" dedi. 

Özel: Azmettiricisini hepimizin bildiği siyasi bir cinayetle karşı karşıyayız

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Halkların Demokratik Partisi İzmir il binasına yapılan saldırıyı kınadı.

Özel, sosyal medya hesabından, "Halkların Demokratik Partisi İzmir il binasına yapılan saldırı nedeniyle yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a Allah’tan rahmet diliyor, partisine ve ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Azmettiricisini hepimizin bildiği siyasi bir cinayetle karşı karşıyayız" dedi.

TİP: HDP'nin yanındayız

Türkiye İşçi Partisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “HDP İzmir İl Binası'na yapılan saldırıyı kınıyor, saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın yakınlarına ve HDPli dostlarımıza baş sağlığı diliyoruz. İktidarın kirli eylemlerine teslim olmayacağız. HDP'nin yanındayız. Omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

Gelecek Partisi Sözcüsü: İktidarı bu dili terketmeye ve önlem almaya davet ediyorum

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla saldırıyı kınadı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meal Akşener'e Rize'de düzenlenen saldırı girişiminin ardından Cumhurbaşaknı Erdoğan'ın söylediği "Bunlar daha iyi günleriniz" sözlerini hatırlatan Özcan, "HDP İzmir İl Örgütüne yapılan saldırı, açık bir provokasyondur. Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm HDP camiasına başsağlığı diliyorum. Muhalefete "bunlar daha iyi günleriniz" diye tehditler savurarak, ülkeyi tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmanın kucağına iten iktidarı bu dili terketmeye ve önlem almaya davet ediyorum. Bu millet demokrasiden ve hukuk devletinden uzak, 90'lar benzeri bir siyasi iklimi hak etmiyor. Gün siyasal ve toplumsal tüm kesimlerin sorumlu davranma ve demokrasi bilinciyle hareket etme günüdür" dedi.

 

Tanrıkulu: Bu saldırının geleceği belliydi

 TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da soayal medya hesabından yaptığı videolu açıklama ile HDP'ye yönelik saldırıyı kında.

Bu saldırının geleceğinin belli olduğunu ve uzun süredir iktidar partisi tarafınadan HDP mensuplarının, muhalfi ve aktivistlerin hedef gösterildiğini savunan Tanrıkulu, "Biz onlarca kez ikaz ettik. Bakın bu dili kullanmayın, bu üslubu kullanmayın. Bu gergin ortamda sokakta bu üslubu satın alabilecek bir güruh var, durumdan vazife çıkartabilecek, nitekim İzmir’de bu vahim olay gerçekleşti. Siyasi partiler Türkiye’nin her yerinde örgütlüler, her ilçesinde nerdeyse örgütlüler. Dolayısıyla hızla ama hızla iktidar partisinin sözcüleri bu üsluplarını düzeltmeli ve bu düşmanlaştırıcı, kutuplaştırıcı ve hedef gösterici dilden, üsluptan vazgeçmeliler" dedi.

Yargıya da seslenen Tanrıkulu, "Yargı da uzun zamandır HDP’nin bu şekilde hedef gösterilmesine, linç edilmesine karşı hep sessiz kaldı. Daha dün Ankara Adliyesinde, Sincan’da koridorda bile devam eden bir yargılama sırasında içeri giren bir güruh HDP’lileri linç etmeye kalktı, saldırdı avukatlara, HDP’lilere nerdeyse sanıklara saldırdılar. Böyle bir girişime de Mahkeme de sessiz kaldı ve suç duyurusunda bulunmadı" dedi.

Tunç Soyer saldırıyı kınadı

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, "HDP İzmir İl Başkanlığı binasında düzenlenen saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız" dedi.

Şentop: Bu tür provokasyonların hedefine ulaşması asla mümkün olmayacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İzmir'de HDP il binasına yapılan saldırıyı kınıyorum" diyerek, "Saldırgan tarafından öldürülen vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

Şentop, "Türkiye'nin huzurunu bozmaya yönelik bu tür provokasyonların hedefine ulaşması asla mümkün olmayacaktır" mesajını paylaştı. 

SOL Parti: HDP’yi hedef gösteren nefret ve düşmanlık dilinin bir sonucudur

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Bu saldırı, HDP’yi hedef gösteren nefret ve düşmanlık dilinin bir sonucudur. Bir arada yaşamı tahrip eden etnik ayrıştırmaya, baskı ve saldırılara karşı kardeşlik için omuz omuza" denildi.

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Alçak bir provokasyon

Yaşanan saldırı ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz şunları söyledi:

"HDP İzmir İl Örgütüne yapılan silahlı saldırı alçakça bir provokasyondur. Katledilen Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı diliyoruz. Bu saldırı #HDP üzerinden muhalefeti sindirme kampanyasından bağımsız değildir. Siyasal iktidar ve egemen medya sorumludur. Dayanışmayı büyütelim!"

Halkevleri: Tek sorumlu saldırgan değil

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttük de, Twitter hesabından açıklama yaparak, “HDP'ye yapılan bu saldırı kabul edilemez. Sorumlular bir an önce hesap vermelidir. Biliyoruz ki tek sorumlu silahlı saldırgan değil, ona bu cesareti veren, Kürt düşmanlığından vazgeçmeyen, HDP'yi hedef haline getirenlerdir. Saldırılara karşı HDP'nin yanındayız. Geçmiş olsun” dedi.

 

Öte yandan İzmir Halkevleri Yönetim Kurulu üyeleri HDP İzmir İl binası önüne giderek HDP'ye destek verdi.

HÜDA PAR'dan kınama

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "HDP İzmir İl binasına yapılan saldırıyı ve işlenen cinayeti kınıyorum" dedi.

Yapıcıoğlu, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “HDP İzmir İl binasına yapılan saldırıyı ve işlenen cinayeti kınıyorum. Acılı aileye başsağlığı diliyorum. Olay bütün boyutlarıyla araştırılmalı ve mümkün olabilecek en kısa zamanda kâmil manada aydınlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU