HDP'den Roboski özeleştirisi: Parti olarak eksiğimiz varsa telafi etmek sorumluluğumuz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katliamın 7. yıldönümünde gittiği Roboski'de konuştu

1

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişinin mezarı başında yapılan anma töreninde “Parti olarak varsa bir yetmezliğimiz ve eksikliğimiz bunu telafi etmek bizim sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eleştiri ve eksiklik karşısında özeleştiriyi bugün bu mezar başında ben veriyorum” dedi.

Buldan, HDP MYK üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte katliamda ölenlerin mezarları başındaki anma törenine katıldı. "34 kişinin savaş uçakları tarafından bilinçli ve isteyerek vurulduğunu" söyleyen Pervin Buldan, "7 yıl önce sadece 34 kişi değil, aynı zamanda Kürt halkı ve kendisine “insanım” diyen herkes can verdi" dedi. 

Roboski acısının çok büyük bir acı olduğunu ve hiçbir zaman yüreklerinden çıkmadığını dile getiren Buldan, ailelerin adalet için verdikleri mücadele sırasında karşılaştıkları baskılara dair “Bu zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalık sürecini gösteriyor” dedi.

“Demokrasi sınavı Roboski'den geçecek”

Buldan, Roboski’nin tarihe geçen kara bir leke olduğunu belirterek, “Roboski katliamının aydınlatılması ve katilerinin yargılanması talebi hiçbir zaman kabul edilmedi. Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette ki Roboski’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet ve barış arayışçıları elbette ki Roboski’yi es geçemezler” ifadelerini kullandı.

“Sorumlular hesap verecek”

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin adalet arayışı sırasında zulümle karşılaştığını ifade eden Buldan, “Bırakın adaleti hukuku, bu köyde yakınlarını kaybedenler her gün bu devletin kolluk güçleriyle mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu köyün tek talebi faillerin yargılanmasıydı. Bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak geçen Roboski Katliamı’nın faillerinin yargılanması talebi hiçbir zaman dikkate alınmadı” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU