İklim değişikliği Alaska’yı vurdu: Bir yılda 8 binden fazla kutup martısı öldü

Bilim insanları, bulunan ölü martıların çok zayıf olduğunu ve açlıktan ölmüş olabileceğini söyledi

Fotoğraf: The Independent

Alaska’da binlerce kutup martısının kitlesel şekilde öldüğü anlaşıldı. Martı ölümlerinin iklim değişikliğinden kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Araştırmacılar Bering Denizi’ndeki St. Paul Adası’nda, Ocak 2016 ile sonraki yıl arasında, 8 bin 800 kutup martısının öldüğünü düşünüyor.

Bilim insanları, bulunan ölü martıların çok zayıf olduğunu ve açlıktan ölmüş olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre küresel ısınma, martıların avlayabileceği hayvanların sayısında 2000’den bu yana gözlemlenen azalmaya neden oldu.

Araştırmacılar PLOS ONE adlı akademik yayında yer verilen çalışmada, “Atmosferdeki değişimler deniz buzlarını etkiliyor. Bering Denizi’ndeki besin zinciri de iklimdeki ani değişimlere çok duyarlı. Buradaki soğuk suya bağımlı türler, suyun ısısındaki değişimden hemen etkileniyor” dedi.

Makalede ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

“İklim değişikliği deniz ekosistemlerini giderek daha fazla etkiliyor. İklimdeki değişim, denizlerdeki yaşama küresel ölçekte zarar veiryor ama sıcaklık artışı, kutup sularını çok daha sert biçimde etkiliyor.”

Bilim insanları, benzer kitlesel ölümlerin son yıllarda Kuzey Doğu Pasifik’te de görüldüğünü ve bunun kendilerini iklim değişikliğinin küresel boyutu hakkında düşünmeye zorladığını belirtiyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU