Erkan Baş'tan Erdoğan-Biden görüşmesi yorumu: İçeride efeleniyor, dışarıda ‘eski dostum’ diyor

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Erdoğan’ın NATO zirvesindeki görüşmelerine ilişkin, “İçeride işe yarayan efelenmeler dışarıda doğal olarak bir kenara bırakıldı” yorumunda bulundu

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin haftalık basın açıklamasında konuştu. Türkiye’nin NATO’dan çıkması gerektiğini söyleyen Baş, “NATO dünyanın ve bu bölge halklarının başına beladır.  Bu kanlı örgütten ve onun liderlerinden kurtulmak da dünya halklarının boynunun borcudur” ifadesini kullandı.

 “Olay deyip geçiştirmeye çalışıyorlar

Soma Davası’nın karar duruşmasının 16 Haziran’a ertelendiğini hatırlatan Erkan Baş, “Patron Can Gürkan’ın savunmasındaki “Sermayeye bu kadar düşman olmaya gerek yok. Ben yatırım yapıp, insanlara iş verdiğimi düşünüyordum. Bir olay oldu, hop içeri alındım. Ömrüm cezaevlerinde çürüdü. Hala içeri girme ihtimalim var” sözleri çok tepki çekti. Bu bir zihniyeti yansıtıyor. Bir olay dediği 301 canın yitirilmesi. Karşısında feci şekilde can vermiş 301 madenci ve ailesi var. Olay deyip geçiştirmeye çalışıyorlar” dedi.

“Efelenmeler hatırımızda”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere liderlerle yaptığı görüşmeler hakkında konuşan Baş, şöyle konuştu:

“İktidara yandaş basın kuruluşlarında her gün sözde ABD karşıtı yazılar, haberler okuyoruz.  İktidar mensupları her hafta ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerin Türkiye’ye karşı bir operasyon içinde olduklarına dair konuşmalar yapıyor, mesajlar veriyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından “Ey Macron, ey Biden, ey Merkel” şeklindeki efelenmeler hatırımızda. İktidar ve yandaşları bir yandan böyle sözlerle, uyduruk bir “Batı karşıtlığı” pompalarken, bir yandan da dün Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında yapılan görüşmelere tanık olduk.  İlginç Erdoğan dün Biden için “eski dostum” ifadesini kullandı. Görüşmeden bir gün önce Ermeni Soykırımı konusunu gündeme getireceğini söylerken, görüşme sonrasında “Hamdolsun hiç gündeme gelmedi” dedi.  Esip gürlediği Macron ile Libya ve Suriye’de beraber çalışacaklarını söyledi”

“Kim bu dış güçler?”

“Erdoğan, Biden, Macron, Merkel ve Miçotakis’in açıklamalarından anladığımız, içeride işe yarayan efelenmeler dışarıda doğal olarak bir kenara bırakıldı” diyen Erkan Baş, “NATO’daki müttefiklere, bizi istediğiniz gibi kullanın, askerimizle istediğinizi yapın, yeter ki bölgede bizi gözetin, sıcak paranızdan da mahrum etmeyin” dendi. Herkesi dostu ilan etti. Masadaki sorunlu başlıklar büyük oranda olduğu gibi kaldı. Şahsının delikten aşağı süpürülmemesi için büyük gayret sarf edildi. Hep “dış güçler” edebiyatı yapılıyor? Macron değil, Biden değil, Merkel değil? Papua Yeni Gine mi? Kim bu dış güçler?” diye konuştu.

“Türkiye derhal NATO’dan çıkmalı”

 “NATO, halk düşmanı kanlı bir terör örgütüdür. Gladio gibi terör örgütlerini bünyesinden çıkarmıştır” diyen TİP lideri, “Emperyalistler tarafından, halkların, işçilerin, emekçilerin umudu olan sosyalizme karşı kurulmuştur. Kore’den Afganistan’a kadar pek çok ülkede suçlar işlemiş, binlerce sivilin kanını dökmüş bir örgüttür.  Türkiye’nin, halkımızın NATO’dan hiçbir çıkarı yoktur.  Bu iktidarın atası sayılabilecek Adnan Menderes iktidarı ülkemizin askerini Kore savaşına göndererek NATO’ya giriş bileti almıştır. Olan 700’den fazla insanımıza, binlerce Koreliye olmuştur” diye konuştu.

Baş, “Bu ülkede emekçiler ayağa kalktığında egemenlerin en önemli güvencesi NATO ittifakı olacak. Türkiye derhal bu kanlı örgütten çıkmalı” dedi.

“Halkın gözünün içine baka baka yalan söylüyor”

“Bizim görevimiz halkın ekmeğine ve özgürlüğüne göz koyanlarla mücadele etmektir.  Ekmeğine ve özgürlüğüne el koymak için türlü yalanlara başvuranları koltuklarından indirmektedir” diyen Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’e gitmeden önce yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın döviz rezervinin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını söylediğini ifade ederek, “Bir ülkenin cumhurbaşkanı makamında oturan kişi halkının gözünün içine baka baka yalan söyler mi? Söylüyor ve hiç utanmıyor” dedi.

Erkan Baş, Merkez Bankası’nın brüt net rezervinin eksi 56 milyar dolar olduğunu savundu.

“Biz niye açız? Çalıyorlar da ondan!”

Erkan Baş, “Halimiz buyken, Kurtköy-Akyazı otoyolu ihalesi verilen Cengiz-Limak-Kolin-Kalyon-RSY İnşaat-Pak Yatırım ortaklığına bir 12 milyar TL daha ek aktarım yapıldı. Biz niye açız? Çalıyorlar da ondan! Biz niye açız? Peşkeş çekiyorlar da ondan Biz niye işsiziz? Bunların hepsi 3-5 işte çalışıyor da ondan” dedi.

İktidar gideceğini anladığını ve giderken çuvallarını doldurmak için dört bir yana saldırıp çalıp, çırptıklarını öne süren Erkan Baş, “Hepsinin hesabını soracağız, çaldıkları her şeye el koyacağız ve halka iade edeceğiz. Yanlarına kalmayacak” şeklinde konuştu.

“Kadınların haklarına çökmelerine izin vermeyiz”
 
Bir yanda iki üç maaş alan bürokratlar, diğer yanda yüzde 84’ü doğru düzgün bir işte çalışamayan kadınlar olduğunu kaydeden TİP Genel Başkanı Erkan Baş, resmi takvime göre Türkiye’nin 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmış olacağını hatırlatarak, “Alınan bu karar hukuksuzdur.  
TBMM’de imzalanan bir uluslararası sözleşme, bir kişinin iradesiyle yok edilemez.  Hiçbir güç halkın iradesinden, hiçbir güç kadın mücadelesinden  büyük değildir.  Kadın örgütleri bugünden 1 Temmuz’a kadar her günü eylemlerle, mücadeleyle direnişle geçireceklerini ilan ettiler. İstanbul’da bu hafta sonu büyük bir kadın mitingi yapılacak.  Tüm kadınları bu mitinge biz de davet ediyoruz.  Sözde İçişleri Bakanı ve onun mülki amirlerinin kadınların direnişini engelleme girişimleri olabilir. Adı yolsuzluklarla anılan bu zatı ve onun “adamlarını” uyarıyorum. Siz çökmeyi iyi bilirsiniz ama kadınlar, haklarına çökmenize izin vermez” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU