Erdoğan ve Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı: Ermenistan'ın kendisine uzatılan iyi niyet elini tutmasını temenni ediyoruz

Şuşa'daki imza töreninde konuşan Erdoğan, "Bölgedeki herkesin nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçmesi şarttır" dedi. Aliyev ise, iki ülkenin imzaladığı "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşmasına atıfta bulunulduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

NATO zirvesi sonrası Azerbaycan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı İlham Aliyev tarafından karşılandı.

28 yıl sonra Azerbaycan'a geçen Şuşa kentinden incemelerde bulunan iki lider, daha sonra "Şuşa Beyannamesi" imza töreni sonrası düzenlenen ortak basın toplantısından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Ermenistan'ın kendisine uzatılan bu iyi niyet elini tutmasını temenni ediyoruz

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şuşa'dan verecekleri mesajların çok önemli olduğuna inandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altyapı ve ulaşım çalışmalarının yapıldığını söyleyen Erdoğan, "İnşallah en kısa zamanda bölge havalimanlarına da kavuşacak. Havalimanlarına da kavuştuktan sonra buralara geliş - gidişler artacak. Turizmde bölge inanıyorum ki ciddi bir sıçramayı yaşayacak. Karabağ eski ihtişamına yeniden kavuşacaktır. Türkiye olarak yeniden inşa faaliyetlerinde de kardeşlerimize her türlü katkıyı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Tarihi fırsatın, gerçekçi olmayan heveslerle kaçırılmaması en büyük temennimiz. Bölgedeki herkesin nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçmesi şarttır. Ermenistan'ın kendisine uzatılan bu iyi niyet elini tutmasını, fırsatı iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Böyle bir fırsat olduğunda Ermenistan'la normalleşmenin olması için üzerimize düşeni yapacağımızı söylüyoruz. 

Bugün yeni bir tarihi adımı attık. Bu adım önemli. Bu adımı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Şuşa beyannamesi ile ilişkilerimizin yeni dönemdeki yol haritasını belirledik. 11 A4 sayfası bu beyanname bugün hayatiyet kazanıyor.  Şuşa'da en kısa sürede başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. (Zengezur koridoru) Bu projenin hayata geçirilmesiyle doğudan batıya herkesin istifade edebileceği yeni bir ortak koridor açılacaktır. 

Aliyev, Kars Anlaşmasına atıfta bulunulduğunu bildirdi

Konuşmasında "Şuşa Beyannamesi yeni bir işbirliğinin teminatı" diyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Türk halkının desteği bize güç verdi" ifadelerini kullandı.

Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşmasına atıfta bulunulduğunu da bildirdi.

Aliyev yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 

Tarihi şehirde kardeş ülkemizin lideri bizim konuğumuzdur. Çok duygusal günleri yaşadığımız gün ulu tanrıya minnettarız. Türkiye Azerbaycan birliği ve kardeşliği ebedidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU