Irak'ta IŞİD'in öldürdüğü 123 kişinin cesedi kimlik tespiti için toplu mezardan çıkarıldı

Cesetlerin büyük bir kısmının Baduş Cezaevi'ndeki mahkumlara ait olduğu düşünülüyor

Fotoğraf: Reuters

Irak'ın Musul vilayetinin batısındaki Baduş hapishanesinin yakınında tepit ediken toplu mezardan, IŞİD tarafından katledilen kişilerin ceset kalıntıları çıkarıldı.

Iraklı yetkililer, mezarda 123 kişiye ait ceset kalıntıları olduğunu duyurdu.

Uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle çıkarıldığı aktarılan cesetlerin büyük bir kısmının Baduş Cezaevi'ndeki mahkumlara ait olduğu düşünülüyor.

Baduş hapishanesi katliamı, IŞİD'in 2014'te Irak'ın üçte birini ele geçirmesinin ardından gerçekleştirdiği en kanlı eylemlerden biriydi. O yılın haziran ayında kuzeybatıdaki hapishaneye saldıran militanlar, Sünni Müslüman mahkumları serbest bırakmış ancak, çoğunluğu Şii olan yaklaşık 600 mahkumu katletmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezar 2017 yılında bulundu

Yerel yetkililer, Irak güçlerinin Mart 2017'de bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmesinin ardından keşfedilen toplu mezarın, IŞİD'in geride bıraktığı onlarca mezardan biri olduğunu söylüyor.

Son haftalarda da birçok aile, toplu mezarlarda bulunan kalıntıların DNA'sıyla karşılaştırılacak kan örnekleri verdi. Hapishanenin bulunduğu Ninova eyaletinin valisi Najm al-Jubburi yaptığı açıklamada, "Binlerce aile akrabalarına ne olduğunu öğrenmek için bekliyor" dedi.

12 bin kurbanın kalıntılarını içeren 200'den fazla toplu mezar

BM'nin 5 Kasım 2018'de yayımladığı raporda, Irak'ta daha önce IŞİD'in elinde tuttuğu bölgelerde yaklaşık 12 bin kurbanın kalıntılarını içeren 200'den fazla toplu mezar bulunduğu belirtilmişti.

Raporda, terör örgütünün uluslararası insan haklarını sistematik olarak ihlal ettiği, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediği, muhtemelen de soykırım yaptığı vurgulanmıştı.

Öte yandan Baduş toplu mezarının bulunduğu yerde, kurbanları belirlemekle görevli hükümet komisyonu üyesi Saleh Ahmed, "Çalışma koşulları zor" dedi.

Ahmed, "Sıcaklık had safhada. Bazı kalıntılar birbirine dolanmış durumda ve her yerde yılan ve akrepler var" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU