Çinli yetkililer başıboş dolaşan fil sürüsünü barikatlar ve çekici atıştırmalıklarla yönlendirmeye çalışıyor

Yetkililer şimdiye kadar fillerin yoğun nüfuslu bölgelere girmesini engelledi

Çinli yetkililer hareketlerini takip ederken vahşi fil sürüsü başka bir yere doğru yürümeye devam ediyor (AP)

Çin devlet medyasının haberlerine göre, göç eden ünlü fil sürüsü Yünnan eyaletine doğru yoluna devam ederken Çinli yaban hayatı yetkilileri hayvanları uygun bir habitata yönlendirmek için yemlerle cezbetmeyi ve yollara barikat kurmayı planlıyor.

Filler Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletinde yaban hayatı koruma alanındaki evlerinden eyaletin başkenti Kunming'in çevresine yaptıkları 500 kilometreden uzun yolculuklarıyla küresel çapta sansasyon yaratırken, sürünün her hareketi basında geniş çapta yer buluyor. Fillerin videoları Çin sosyal medya sitelerinde olduğu kadar Twitter ve YouTube'da da viral oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Çinli yetkililer sürünün hareketini takip edebilmek ve bir insan yerleşkesine girmeleri durumunda doğabilecek herhangi bir çatışmayı engelleyebilmek için yüzlerce personel görevlendirdi. Xinhua haber ajansına göre toplam 319 personel, 600'den fazla araç ve 18 drone sürüyü takip ediyor ve cumartesi günü toplamda 3 bin 548 kişi tahliye edildi.

Yetkililer, yolları boşaltmak için polisi görevlendirmek veya sürünün dikkatini yoğun nüfuslu bölgelerden uzağa çekmek de dahil olmak üzere bir aydan fazla süredir sürüyü izliyor.

Pazartesi günü bir günlüğüne mola veren sürü, Çin'in güneybatısındaki Kunming kentinin dışındaki ormanlık alanda birlikte uyurken görüntülenmişti. Uyuyan sürünün videosu da viral oldu.

Çinli yetkililer, 8 gün önce bir filin sürüden ayrılarak Kunming'in Jinning bölgesinde kalmasının ardından 15 değil 14 filin yolculuklarına devam ettiğini ve Yuşi şehrindeki Şijie İlçesi'ne ulaştığını bildirdi.

Asya filleri, yok olma tehlikesi altında ve Çin'de A seviyesinde devlet koruması altında olmaya devam ediyor. Asya filleri çoğunlukla Yünnan eyaletinde bulunuyor. Geçen 10 yıllık dönemlerde koruma çabalarının artması nedeniyle eyaletteki fil sayısı neredeyse iki katına çıktı. Yaban hayatı uzmanları hayvanların bundan dolayı göç etmiş olabileceğini düşünüyor.

Çin'deki Dünya Hayvanları Koruma Derneği'nin Yaban Hayatı Kampanya Müdürü Evan Sun, "Bu sürünün göçünün nedeni hâlâ net değil fakat olası nedenler arasında gıda yetersizliği, fillerin sayısının artması ve en önemlisi, yaşam alanlarının kaybolması olabilir" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU