ABD Başkanı Biden, NATO zirvesinde kimlerle hangi konuları görüşecek?

Biden, selefi Donald Trump döneminde müttefiklerle gerilen ilişkileri onarmayı hedefliyor

ABD Başkanı Joe Biden, 11-13 Haziran'da G7 zirvesine katıldı (AFP)

NATO Zirvesi'ne başkan olarak ilk defa katılacak Joe Biden, selefi Donald Trump döneminde müttefiklerle gerilen ilişkileri onarmayı hedefliyor.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Biden'ın zamanını genellikle ülkesinin, NATO'nun 5. maddesine bağlılığını göstermek için kullanacağını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO Genel Sekereteri Jens Stoltenberg'in "NATO'nun çekirdeği" olarak tanımladığı madde, dışarıdan gelecek bir saldırıya karşı ortak savunma yapılmasını gözetiyor. Bir başka deyişle NATO üyesi ülkeye savaş açılması tüm NATO ülkelerine savaş açılması anlamını taşıyor.

Zira Biden da geçen hafta yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

ABD'nin NATO'ya ve 5. maddeye bağlılığının sapasağlam olduğunu çok net bir şekilde göstereceğim. Bu kutsal bir yükümlülük.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı'nın zirveye Rusya'yla Çin'in yarattığı tehditler ve Belarus'taki uçak krizi konusunda Estonya, Letonya ve Litvanya liderleriyle ortak toplantı yaparak başlayacağını bildirdi.

Biden bunun ardından NATO Genel Sekereteri Stoltenberg'le görüşecek.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Avrupa Direktörü Amanda Sloat, Biden'ın siber tehditler, iklim değişikliği ve Afganistan'daki belirsizlik hakkında da istişarelerde bulunacağını kaydetti.

 

 

Zira ABD ve NATO birlikleri 20 yıl sonra Afganistan'dan çekilmeye başlasa da ülkedeki belirsizlik devam ediyor.

Beyaz Saray, zirvenin sonunda yayımlanan NATO sonuç bildirgesinde 5. maddenin büyük siber saldırıları kapsayacak şekilde güncellenmesini bekliyor.

Biden ve Erdoğan görüşmesi

ABD Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da görüşecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, iki liderin Suriye, İran ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin Afganistan'daki rolünü tartışacağını bildirdi.

AP, Biden ve Erdoğan'ın Çin ve Rusya hakkında da görüş alışverişinde bulunacağını yazdı.

Biden yarın (15 Haziran) ise Avrupa BirliğiAvrupa Birliği (AB) liderleriyle buluşacak. Bu görüşme, 2014'ten bu yana ABD'yle AB arasındaki ilk zirve olma özelliği taşıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Sloat, zirvede Trump döneminde çelik ve alüminyuma getirilen gümrük vergisi ve teknoloji konularının gündeme alınacağını kaydetti. Biden bunun ardından Belçika Kralı Philippe'i ziyaret edecek.

ABD Başkanı'nın seyahati, çarşamba günü (16 Haziran) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşmesiyle son bulacak. Biden, Rusya'yla daha istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki kurmak istediğini kaydetmişti. Ancak Ukrayna, diğer ülkelerin seçimlerine müdahale, Aleksey Navalni ve siber saldırılar gibi pek çok tartışmalı konuyu gündeme getireceğini sözlerine eklemişti.

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa liderlerin görüşmede ikili ilişkileri, nükleerle ilgili sorunları, Kovid-19'la mücadelede işbirliği ve bölgesel ihtilaflar gibi konuları masaya yatıracağı bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, Voice of America, Reuters, Associated Press, NPR, Amerika'nın Sesi

DAHA FAZLA HABER OKU