Libya’da rehin tutulan yabancı işçiler insan kaçakçılarından kurtarıldı

Libya’da bir taksi şoförü, insan kaçakçılığı çetesinin tespitine katkıda bulundu

Libya makamları, kaçırılan Mısır ve Sudan vatandaşlarını kurtardı.( Libya Silahlı Kuvvetleri Ahlaki Rehberlik Dairesi Resmi Facebook Sayfası)

Libya güçleri, Libya’nın güneybatısındaki Şuveyrif bölgesinde altı ay önce insan kaçakçılığı çetesi tarafından fidye amaçlı kaçırılan 13 Mısır vatandaşını kurtarmayı başardı.

Libya İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, kaçırılan 37 kişinin serbest bırakıldığını, çetenin 3 üyesinin tutuklandığını ve diğer zanlıların aranmasına devam edilirken haklarında da yasal işlem başlatıldığını kaydetti.

Libya Silahlı Kuvvetleri Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Halid el-Mahcub, kaçırılanlar arasında 13 Mısır vatandaşının da bulunduğunu, bunların yasadışı göçle mücadele birimi aracılığıyla ülkelerine döneceklerini söyledi.

El-Mahcub, kişisel Facebook sayfasında, silahlı kuvvetlerin özel bir kuvvetinin, kriminal soruşturma kuvvetleriyle işbirliği içinde, çetenin Mısır, Sudan ve Bangladeşli insanları tuttukları yere baskın düzenlediğini açıklamıştı.

El-Mahcub, güvenlik güçlerinin, bir taksi şoföründen, orta güneybatı bölgelerinden geçerek çöl yolunda Şuveyrif bölgesine doğru ilerleyen 13 Mısırlının kaçırıldığından şüphelenildiğine dair bir ihbar aldığını açıkladı. Güvenlik servisleri ve silahlı kuvvetlerin araştırma yapıp bilgi toplamasının ardından çetenin bulunduğu yere baskın yapıldı. Taksicinin ihbarında şüphelendiği kişilerin, ıssız çöl yolundan geçen insan kaçakçılığı çetesi olduğu, kaçırdıkları insanların ailelerine şantaj yaparak para istedikleri ortaya çıktı.

El-Mahcub, silahlı kuvvetlerin kontrol noktaları ve çöl devriyeleri aracılığıyla batı bölgesinde faaliyet gösteren, silahlı kuvvetlerin başkent çevresinden dönmesinin ardından ise Beni Velid ve çevresinde faaliyetlerini artıran kaçakçılık çetelerini çökertmeyi başardığı aktardı.

“Tekrarlanan adam kaçırma olayları”

2011’de Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden önce Libya’da 2 milyon Mısırlı işçi olduğu tahmin ediliyordu. Ancak güvenlik durumunun kötüleşmesiyle bu sayı çok azaldı.

Şubat 2015’te Mısır hükümeti, terör örgütü DEAŞ’ın Mısırlı Hristiyan işçileri kaçırıp infaz etmesinin ardından vatandaşlarının Libya’ya seyahatini yasakladı. Yasağa rağmen, Mısır’dan Libya’ya kayıt dışı işçi göçü devam etti. Şu anda Libya’da ne kadar Mısırlı işçi olduğuna dair resmi bir bilgi bulunmuyor.

Son iki yılda, özellikle Libya’nın batı bölgesinde Mısırlı işçilerin kaçırılma olayları tekrarlanırken, geçen yıl Eylül ayında Beni Velid kenti yakınlarında kaçırılan altı işçiyi kurtarma operasyonuna Mısır güvenlik yetkilileri de dahil oldu.

Aynı yılın Haziran ayında Mısırlı yetkililer, Batı Libya’da silahlı bir grup tarafından kaçırılan 23 kişiyi kurtardı. O sırada Mısır Dışişleri Bakanlığı, Libya’da bulunan Mısır vatandaşlarına, ailelerinin güvenliğini sağlamak için dikkatli olmaları, gerilim ve çatışma bölgelerinden uzak durmaları çağrısında bulundu.

“Mısırlı işçileri Libya’ya geri döndürme çabaları”

Geçen yıl Nisan ayında, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Libyalı mevkidaşı Abdulhamid Dibeybe ile Trablus’ta yaptığı görüşmede Mısırlı işçilerin geri dönmesi meselesini konuştu. Medbuli, Mısırlı işçilerin Libya’ya dönüşüne ilişkin prosedürleri belirlemek üzere çeşitli bakanlıkların temsilcilerinden oluşan bir komite kurulduğunu duyurdu.

Geçen Mart ayında Kahire’de, Libya Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile Mısır İnsan Gücü yetkilileri arasında Mısırlı işçilerin Libya’ya giriş prosedürlerini kolaylaştırmanın yollarını tartışmak üzere bir toplantı yapıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Gökhan Musab Çantepe

https://www.independentarabia.com/node/231316/

 

DAHA FAZLA HABER OKU