Suudi Arabistan: Hac izni sadece ülkede yaşayanlara verilecek

Suudi Arabistan yurtdışından hac için ziyaretçi kabul etmeyeceğini duyurdu

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan bu yılki hac ibadetinin sadece vatandaşları ve ülkede yaşayanlarla sınırlı olacağını ve toplam 60 bin kişiye izin vereceğini duyurdu

Riyad yönetimi bu kararın, Kovid-19 pandemisinin yayılmaya devam etmesi ve küresel çapta mutasyonlu türlerin ortaya çıkması nedeniyle alındığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bu yılki hac ibadeti için sadece Suudi Arabistan vatandaşlarına ve ülkede yaşayanlara izin verileceğini ve kontenjanın toplam 60 bin kişi ile sınırlı olacağını duyurdu. Kararın, Kovid-19 pandemisinin yayılmaya devam etmesi ve küresel çapta mutasyonlu türlerin ortaya çıkması nedeniyle alındığı belirtildi.

Bakanlık, hac ibadetini yapmak isteyenlerin kronik hastalıklarının olmaması ve takip edilen kontrol ve mekanizmalara göre aşılanmış 18-65 yaş aralığındaki vatandaşlardan olması gerektiğini bildirdi. Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Suudi Arabistan yönetimi her zaman hacıların sağlığına ve güvenliğine büyük önem veriyor ve bunu öncelikleri arasına yerleştiriyor. İslam Şeriatının canın korunması ilkesine uygun olarak, Rahman’ın misafirlerinin hac ve umre ibadetlerini gerçekleştirmelerini kolaylaştıran ve kutsal mekanlara kolaylıkla ulaşmalarını sağlayan gerekli tüm imkanları sağlıyor. Krallık sadece son 10 yılda 150 milyondan fazla hacıya hizmet etmekle onurlandırıldı.

Tüm dünyada Kovid-19 pandemisinin yayılmaya devam etmesi ve yeni mutasyonların ortaya çıkması çerçevesinde yetkili makamlar, hac ibadetlerinin en iyi şekilde yapılmasını ve kolaylaştırılmasını sağlamak için küresel sağlık durumunu yakından takip etti. Bu salgına eşlik eden hızlı gelişmeler çerçevesinde dünya ülkelerinin vatandaşlarını ve sakinlerini aşılamada kaydettiği ilerlemenin boyutuna rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Krallık'taki ve birçok ülkedeki ilgili makamlar tarafından kalabalıklarda vakaların yayılmasında bir artış yaşanacağı tehlikesine ilişkin uyarılar yapıldı.

Hac ibadeti sırasında yerine getirilmesi gerekilen ritüellerin sırasına göre çok sayıda belirli yerlerde uzun süreler geçiren kalabalıklar göz önüne alındığında, hacıların güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak için en üst düzeyde sağlık önlemlerinin uygulanması çok önemli bir konu haline geldi.

Bu amaçla bu yılki hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin kayıt imkanının sadece Suudi Arabistan Krallığı içindeki vatandaşlar ve ülkede yaşayanlarla sınırlı kalmasına ve kayıtların Hac ve Umre Bakanlığı tarafından açılacak bir site üzerinden yapılmasına  karar verildi. Hac ibadetinin gerekli tüm aşamalarının düzenleyici kontrollere, sağlık standartlarına ve güvenlik gerekliliklerine bağlı kalarak gerçekleşmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekecek:

Bu yıl için toplam hacı sayısı 60 bin hacı ile sınırlı olacak ve Suudi Arabistan Krallığı'nda yaşayan tüm milletleri ve vatandaşları kapsayacak.

Bu yıl için hac yapmak isteyenlerin kronik rahatsızlıklarının olmaması şartı aranacak.

Hac ibadetlerinin gerçekleştirilmesi için krallıkta izlenen kontroller ve mekanizmalar çerçevesinde (aşılanmışlar, bir dozu tamamlayan ve 14 gün geçmiş aşılı kişiler, koronavirüsten iyileşmiş ve aşılanmış olanlar), 18 ila 65 yaş grubundaki aşılı kişilerle sınırlandırılacak.

 

Hac ve Umre Bakanlığı ayrıca, “her yıl hacıları ağırlamaktan onur duyan Suudi Arabistan Krallığı'nın bu düzenlemesinin hacıların sağlık ve güvenliğinin yanı sıra, ülkelerinin güvenliğine yönelik sürekli endişesinden kaynaklandığını” vurguladı. Ayrıca Riyad’ın, hac ibadetinin tüm şartlarının yerine getirilmesi ve bugün düzenlenecek basın toplantısında duyurulacak olan tüm sağlık standartlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla bu kararı aldığı belirtilirken, ibadet esnasında tüm önlemlere uyulması ve gerekli kuralların uygulanması gerektiği belirtildi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU