ABD'deki yeni yasa tasarısı Apple ve Google gibi teknoloji devlerinin bölünmesini öngörüyor

Tasarı, Platform Tekellerini Sonlandırma Yasası adını taşıyor

Jeff Bezos, 6 Haziran 2019'da Amazon'un re:MARS kongresinde konuşurken (AP)

The Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD'de iki partinin Temsilciler Meclisi üyelerinin sunduğu yeni yasa tasarısı Amazon ve diğer teknoloji devlerini ya işlerini iki şirkete bölmek ya da özel markalı ürünlerini kaldırmak zorunda bırakabilir.

Ayrıntılar henüz açıklanmasa da kaynaklar The Wall Street Journal'a duyurunun cuma günü yapılmasının beklendiğini söylemişti.

Şu anda Platform Tekellerini Sonlandırma Yasası olarak adlandırılan yasa tasarısı, Amazon, Apple ve Google gibi teknoloji devlerinin "kapsanan platforma sahip olmak ya da bir iş kolunu kontrol etmek uzlaştırılamaz bir çıkar çatışmasına yol açtığında kapsanan platform dışında bir iş koluna" sahip olmalarını ya da onu kontrol etmelerini engelleyecek.

Bunun yerine söz konusu şirketler işlerini bölmek veya özel markalı ürünlerinden vazgeçmek zorunda bırakılacak.

Big Tech (ABD bilgi teknolojisi endüstrisine hakim en büyük 4 şirket olan Amazon, Apple, Facebook ve Google için kullanılan terim -ed.n.), belirli şirketlerin kendi endüstrileri üzerindeki tekelleri konusunda geçen yıl Kongre'nin ciddi bir incelemesiyle karşı karşıya kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre, Big Tech'le ilgili endişeleri gidermek için birkaç yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Değerlendirilmeye hazır başka bir yasa tasarısı, bu büyük şirketlerin çevrimiçi platformlarında kendi ürünlerini diğer rakiplerin ürünlerinin önüne koyma imkanını hedefleyecek.

Meclis üyeleri, Facebook ve Alphabet (Google'ın ana şirketi) gibi Big Tech şirketlerini, Facebook'un Instagram'ı satın alması gibi büyük birleşmeler yapma konusunda sınırlayacak tasarılar da hazırlıyor. Tasarılar bu şirketleri, kullanıcıların platformlarından verilerine dokunulmadan ayrılmasını kolaylaştırmaya da zorlayacak.

The Wall Street Journal'a göre, önerilen iki yasa tasarısı da Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekillerinden destek alıyor.

Bu tasarıların Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçmesi için yeterli desteği alıp almayacağıysa hâlâ bilinmiyor.

Meclis Yargı alt komitesi tarafından Amazon, Facebook, Apple ve Alphabet'le ilgili yürütülen ve 16 ay süren bir antitröst soruşturması, Demokrat çoğunluğun, bu şirketlerin sahip olduğu “tekel gücünü” etkileyebilecek antitröst yasalarında büyük değişiklikler önermesiyle sonuçlandı.

Cumhuriyetçi üyeler de Big Tech'in endüstri üzerindeki gücüyle ilgili endişelerini dile getirdi fakat antitröst yasalarını değiştirme konusunda temkinli davrandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU