Hindistan'ın en ünlü yoga gurusu, "İhtiyacım yok" dedikten sonra Kovid aşısı olacağını duyurdu

Ramdev daha önce onlarca yıldır yoga yaptığı ve geleneksel Hint tıbbı olan ayurveda uyguladığı için aşılanmaya gerek duymadığını iddia etmişti

Arşiv: Ramdev, 11 Temmuz 2010'da Londra'da bir yoga atölyesinde (AFP)

Hindistan'ın en ünlü yoga gurusu Baba Ramdev, uzun süre doktorları ve modern tıbbı eleştirip aşıları sorguladıktan sonra şimdi de Kovid-19 aşısı olacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçek adı Ram Kisan Yadav olan Ramdev, daha geçen ay onlarca yıldır yoga yaptığı ve ayurveda, yani geleneksel Hint tıbbı uyguladığı için aşılanmaya gerek görmediğini iddia etmişti.

Şimdi, Ramdev sadece yakında aşı olacağını söylemekle kalmadı, aynı zamanda herkesi Kovid-19 aşısının iki dozunu da yaptırmaya çağırdı:

Hem aşı dozlarını alın hem de yoga yapın ve ayurveda uygulayın. Bu ikisinin birleşimi o kadar güçlü bir koruma sağlayacak ki Hindistan'da Kovid-19 nedeniyle tek bir kişi bile ölmeyecek.

Patanjali markasıyla alternatif tıp imparatorluğu kuran Ramdev, Başbakan Narendra Modi'nin Hindistan'daki tüm yetişkinlere ücretsiz aşı sağlama duyurusunu övdü.

Yoga gurusu, geçen ay Hindistan'ın sağlık çalışanlarıyla Kovid-19 ve allopati hakkındaki iddiaları üzerine çatıştığında bir tartışmaya yol açmıştı.

Pandemi sırasında “yüz binlerce insanın allopatik ilaçlar aldıktan sonra öldüğünü” söylemiş ve modern tıbbı “aptal” olarak nitelendirmişti.

Öfkeli sağlık çalışanları Hindistan hükümetinden yoga gurusuna karşı harekete geçmesini ve pandemi acil durum yasaları uyarınca yoga gurusunun halk sağlığına tehdit olarak kovuşturulmasını talep etmişti.

Tıp camiasıyla karşı karşıya gelmesiyle ilgili soruları cevaplayan Ramdev, perşembe günü hiçbir kuruluşla düşmanlığı olamayacağını söylemişti.

Ramdev aynı zamanda doktorları da övdü ve onlara "Tanrı'nın elçileri" dedi.

Yoga gurusu ayrıca allopatinin acil tedavi veya ameliyatlar için şüphesiz en iyisi olduğunu fakat yoga ve ayurvedanın diğer “yaşam tarzı, genetik ve tedavi edilemez” hastalıklar için etkili olduğunu ekledi.

Hindistan Tabipler Birliği (IMA), modern tıp hakkındaki yorumları nedeniyle Ramdev'i şiddetle eleştirmiş ve yoga gurusunun "aşılama konusundaki yanlış bilgilendirme kampanyasının" durdurulmasını talep etmişti.

Ramdev, Sağlık Bakanı Harsh Vardhan'ın kendisinden sözlerini geri almasını istemesinin ardından özür diledi.

Daha sonra yoga gurusunun “babaları bile beni tutuklayamaz” dediği bir video ortaya çıktı. Bildirilenlere göre Ramdev, tutuklanması çağrısında bulunan sosyal medya trendlerine yanıt veriyordu.

Haber ajansı ANI'ya göre IMA, Ramdev'in “modern tıbba karşı sebepsiz, küçük düşürücü ve önyargılı sözlerine” karşı Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi'ne başvurdu.

Bu arada, Ramdev tarafından paylaşılan ve Kovid'e dair yanlış bilgiler içeren 5 video, The Independent tarafından yayımlanan bir soruşturmanın parçası olarak işaretlendikten sonra Facebook tarafından kaldırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU