Peru'da savcılık yolsuzlukla suçlanan devlet başkanı adayı Fujimori hakkında gözaltı kararı istedi

Savcılık kısa bir süre önce de Fujimori'ye yönelik, yolsuzluk ve kara para akla suçlamalarından 30 yıl hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açmıştı

Hakkındaki yolsuzluk soruşturması kapsamında 16 ay tutuklu kalan Fujimori, 25 Kasım 2019'da Anayasa Mahkemesi kararaıyla serbest kalmıştı / Fotoğraf: AA

Peru'da savcılık, devlet başkanlığı yarışında Popüler Güç Partisinin adayı sağcı Keiko Fujimori'nin hakkında, devam eden yolsuzluk suçlaması gerekçesiyle “önleyici gözaltı” talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peru basınında çıkan habere göre, yolsuzlukla mücadele savcısı Jose Domingo Perez, Fujimori'nin hakkında, devam eden yolsuzluk soruşturması sürecinde uyması gereken bazı kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle ihtiyati gözaltı kararı çıkarılmasını istedi.

Savcılık kısa bir süre önce de Fujimori'ye yönelik, yolsuzluk ve kara para akla suçlamalarından 30 yıl hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açmıştı.

25 Kasım 2019'de serbest bırakılmıştı

Anayasa Mahkemesi, hakkındaki yolsuzluk soruşturması kapsamında 16 ay tutuklu kalan Fujimori'nin 25 Kasım 2019'da serbest bırakılmasına hükmetmişti.

Mahkeme heyetinden yapılan açıklamada, Fujimori'nin serbest bırakılacağı fakat hakkındaki yolsuzluk soruşturmasının devam edeceği belirtilmişti.

Peru'da savcılık, Brezilyalı inşaat firması Odebrecht'in Latin Amerika ülkelerinde altyapı ihaleleri almak için yetkililere milyonlarca dolar rüşvet ödediğine dair iddiaların ortaya çıkmasının ardından Fujimori'nin 2011 ve 2016 seçim kampanyaları hakkında soruşturma başlatmıştı.

Ülkede 1990-2000 yıllarında devlet başkanlığı yapan Japon asıllı Alberto Fujimori'nin kızı Fujimori, her iki devlet başkanlığı seçimini az farkla kaybetmişti.

castiloooo.jpg
Pedro Castillo, Lima'daki parti binasından destekçilerini selamladı / Fotoğraf: AA​​

 

Devlet başkanlığı seçimlerini sol partinin adayı Pedro Castillo kazandı

Peru'da 6 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu, kimsenin şans tanımadığı solcu Özgür Peru Partisinin adayı Pedro Castillo kazandı.

Peru Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinden (ONPE) yapılan açıklamada, 11 Nisan'daki birinci turda en çok oy alan 2 adayın yarıştığı seçimin ikinci turunda, Özgür Peru Partisi adayı solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,2 ile seçimden birinci çıktı.

Oyların yüzde 100'ünün sayıldığı Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi adayı sağcı Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,8 ile, az farkla da olsa kaybetti.

ONPE'nin açıkladığı ilk sonuçlarda, Fujimori'nın yaklaşık 5 puan gerisinde kalan Castillo, kendisine büyük destek veren kırsal kesimden gelen oyların da sisteme dahil edilmesiyle farkı kapatıp öne geçmeyi başardı.

Seçimin resmi sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara başladı.

Öte yandan diğer aday Fujimori, seçimlerde hile olduğunu öne sürerek 86 sandıkta yaklaşık 200 bin oya itiraz edeceklerini duyurdu.

Castillo ise dün yaptığı açıklamada, sakin ve barışçıl bir şekilde resmi sonuçların açıklanmasını bekleyeceklerini vurgulayarak taraftarlarına, provokasyona gelmemeleri çağrısında bulundu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU