Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Demirtaş ve Kavala için harekete geçti

Komite Demirtaş için süre verirken Kavala için de yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi

Fotoğraflar Twitter Kolaj: Independent Türkçe

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi kararı için Türkiye'ye yargı bağımsızlığını güçlendirmek adına alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunulması için 22 Haziran'a kadar süre verdi.

Demirtaş'ı da savunan insan hakları hukukçusu Benan Molu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Komite'nin 9-11 Mart tarihli kararına rağmen Demirtaş'a örgüt propagandasından verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onayan Yargıtay kararının çevirisi ve kararın yol açacağı sonuçlarla ilgili de kapsamlı bilgi istendi. Komite, eylül oturumunda dosyayı incelemeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala için yaptırım mekanizması işletilecek

Molu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, AİHM kararına rağmen Osman Kavala'nın en kısa sürede serbest kalmaması halinde Sözleşme'nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye'ye karşı yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını söylediğini de aktardı.

Molu şöyle devam etti:

Komite'nin Kavala kararında İnsan Hakları Eylem Planı'nın yargının yürütmenin etkisi altında kalmaması konusunda İHAM ve Avrupa Konseyi standartlarından uzak bir metin olduğu, özellikle HSK'nin bağımsızlığı için yasal değişiklik gibi tedbirler alınması gerektiği vurgulanmış.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU