Rusya, "eşcinsel propagandası" yaptığı gerekçesiyle müzik ödüllerine soruşturma açtı

Devlet medya düzenleyicisi gösteri sırasında çocukların "sağlık ve gelişimleri için zararlı bilgilerden uygun şekilde korunup korunmadığını" inceleyecek

Rus polisi Mayıs 2019'da LGBT+ aktivistini tutuklarken (Reuters)

Rus yetkililer, televizyonda yayımlanan bir müzik ödülleri programında yıldızların sahneye akışkan cinsiyet kıyafetleriyle çıkması ve kimilerinin eşcinsel evlilik törenini temsil ettiğini söylediği bir bölümü yüzünden program hakkında soruşturma başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus medya düzenleyicisi Roskomnadzor, stüdyoya vücutları yağlanmış, üstsüz erkek modeller eşliğinde üstü açılır bir arabayla gelen gösterişli şarkıcı Filipp Kirkorov'u görünce şok olduklarını iddia eden izleyicilerden şikayetler aldığını söyledi.

Rahatsızlık verdiği iddia edilen bir diğer yıldız, Rusya'nın TikTok kuşağının gözde erkeği ve ülkenin en çok kazanan sosyal medya yıldızlarından Danya Milokhin'di. Milokhin programa, gelenekçileri öfkelendirip şaşırttığı anlaşılan yarı elbise, yarı smokin görünümündeki bir kıyafetle katıldı.

Cuma günü kaydedilen gösteri Rusya'nın liberal genç nesliyle giderek daha fazla homofobik yasalar çıkaran Kremlin arasında büyüyen uçurumu vurguluyor gibiydi. Geçen yıl anayasaya eklenen yeni maddeler evliliği kadın ve erkeğin birleşmesi olarak tanımlarken, Kremlin'e yakın medyaya verdiği yorumlarda Roskomnadzor da organizatörlerin 2013'te çıkarılan ve tartışma yaratan "eşcinsel propaganda" yasasını çiğnemiş olabileceğini öne sürdü.

Devlet kurumundan bir sözcü, kurumun yasaların ihlal edilip edilmediğini ve çocukların “sağlık ve gelişimleri için zararlı bilgilerden uygun şekilde korunup korunmadığını” anlamak için programın kaydını inceleyeceğini dile getirdi.

Rusya'nın bölgede faaliyet gösteren bir numaralı STK'si LGBT Ağı'ndan bir sözcü, soruşturmanın ülkenin homofobik yasalarının “saçmalığını” kanıtladığını söyledi.

The Independent'a konuşan Tim Bestsvet "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi defalarca Rus yasalarını ayrımcı olarak kabul etti" dedi.

Bir ödül törenine sanatçılarının kıyafetleri nedeniyle soruşturma açmak üzücü olmaktan da öte, bu yasanın neredeyse her duruma uygulanabileceği tehlikesini gözler önüne seriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU