ABD'de büyük teknoloji şirketlerini hedef alan antitröst tasarıları üzerinde çalışılıyor

Söz konusu tasarıların birkaç gün içinde Kongre'ye gönderilmesi ihtimaller arasında görülüyor

Fotoğraf: AA

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri dördü büyük teknoloji şirketlerini kontrol altına almayı amaçlayan beş antitröst kanun tasarısı üzerine çalışıyorlar. 

Tasarıların birkaç gün içinde Kongre'ye gönderilmesi ihtimaller arasında görülüyor.

Reuters'a bilgi veren üç kaynak, tasarı taslaklarının Kongre'ye gönderilmeden önce değişebileceğini ifade ederken, iki kaynak tasarıların bu hafta sunulabileceği ancak ertelenme ihtimalinin olduğunu belirttiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanun tasarılarının Reuters tarafından görülen gerekçe metinlerine göre beş tasarıdan ikisi Amazon.com gibi e-ticaret platformlarının işletmeler için ürünlerini satabileceği bir sistem yaratıp daha sonra bu ürünlere karşı rekabet etmesi gibi sorunları çözmeyi amaçlıyor.

Bu iki tasarıdan biri bu tür platformların kendi ürünlerine avantaj sağlamasını yasak hale getirecek ve bu yasak ihlal edildiği takdirde bu platformlar bundan etkilenen işletmelerin ABD'deki gelirinin yüzde 30'unu ceza olarak ödemek zorunda kalabilecekler.

İkinci tasarıya göre ise bu platformlar, sahibi oldukları işletmeler dolayısıyla platformdaki diğer ürünlere karşı avantajlı konuma geçiyorsa bu işletmeleri satmak zorunda kalacaklar.

Diğer tasarılar platform işletmecilerinin rekabeti azaltacak birleşmelerde bulunmasını engelleyici ve kullanıcılarının verilerini istedikleri gibi başka bir yere taşımalarına imkan veren düzenlemeleri içeriyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU