BM: Myanmar'da 100 bin kişi gıda, su ve ilaçtan mahrum

BM, Myanmar'da darbeyle iktidarı ele geçiren ordunun operasyonları nedeniyle Kayah eyaletinde insani kriz yaşandığı uyarısında bulundu

Myanmar'daki darbe sonrası süreçte, bazı kentlerde asker ve halk arasında çatışmalar yaşanmıştı / Fotoğraf: AA (arşiv)

Birleşmiş Milletler (BM)Myanmar İnsan Hakları Özel Raportörü Tom Andrews,  ülkenin Kayah eyaletinde yeterli gıda ve ilaç maddelerine erişmekte zorluk yaşandığını söyledi.

Twitter'dan açıklama yapan Andrews, 21 Mayıs'tan bu yana devam eden operasyonlardaki hava saldırılarından kaçan yaklaşık 100 bin sivilin, orman içlerine sığındığını ve temel ihtiyaçlardan kaynaklarından mahrum kaldığını belirtti.

Eyaletteki durumun binlerce kişinin hayatını kaybedeceği bir insani trajediye dönüşmek üzere olduğunu ifade eden Andrews, "Açlık, hastalık ve barınak yokluğu, Kayah eyaletinde kitlesel ölümlere yol açabilir. Cuntanın bombalarından kaçan yaklaşık 100 bin kişi gıda, su ve ilaçtan mahrum bulunuyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Andrews, uluslararası topluma, "Myanmar halkına yönelik zalim saldırılarına son vermesi için cuntanın kaynaklarını kesme" çağrısında bulundu.

Myanmar ordusu, 21 Mayıs'ta Çinli-Tibetli kökenlere sahip bir halk olan Karenni etnik grubunun yaşadığı eyalette, sivil halkı hedef alan operasyonlar başlatmıştı.

Operasyonlar nedeniyle eyalet nüfusunun yaklaşık dörtte biri yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da ordu 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 857 kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU