Yeni Şafak yazarı: LGS acil kalkmalıdır

"Sınavla girilen Anadolu liseleri ile adrese dayalı girilen Anadolu liselerinin hiçbir farkı yoktur"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesinin eğitim yazarı Turgay Polat, Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) acil olarak kaldırılması gerektiğini söyledi.

Polat, bugünkü köşe yazısında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Türkiye’de eğitimin temel sorununun sınavlar ve onların yarattığı sıkıntılar olduğunu sanırım görüyorsunuz” diyerek seslendi.

Türkiye’nin bu sınavların hem ekonomik hem de psikolojik yükünü çekemediğini söyleyen Polat, “Zaten normal şartlarda bile yapılmasının hiçbir gereği olmayan sadece 14-15 yaşındaki çocuklarımızın hayatından en az iki yıl çalan bu sınavın kalkma zamanı gelmedi mi?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polat ayrıca şunları yazdı:

Öğrencileri ve okulları altüst eden iki sınav, biri LGS, diğeri YKS’dir. Biz ülke olarak ortaokulları LGS’ye, liseleri üniversite sınavlarına kurban etmiş durumdayız. Sizin de mantık olarak karşı olduğunuz bu iki sınavın eğitim sisteminde oluşturduğu yıkım her geçen gün büyüyor. Kendimize sormalıyız “LGS dediğimiz ucubeyi 10-15 okul için yapmıyor muyuz?” Peki yapmasak, bu 10-15 okul öğrencisini kendi seçse. Kalan bütün okulları Anadolu lisesi ve çok programlı lise adı altında toplayıp herkesi evine en yakın okula yerleştirsek olmaz mı? Böylece kendi dünyamızda yarattığımız ama gerçekte olmayan liseler arası farkları kaldırmış ve okullar arası eşitlik ve daha da önemlisi homojen okuldan heterojen okula geçmiş oluruz. Şunu itiraf edelim; sınavla girilen Anadolu liseleri ile adrese dayalı girilen Anadolu liselerinin hiçbir farkı yoktur. İkisinin de müfredatı aynı, öğretmeni aynı, binası aynı, diploması aynıdır. Artık milyonlarca 14-15 yaşındaki çocuğu anlamsız bir sınava sokmanın onların hayatından çalmak olduğunu söylemek lazım değil mi?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU