"QAnon Şamanı" psikolojik muayene için federal cezaevine naklediliyor

6 Ocak Kongre Binası baskınında kafasına taktığı hayvan başlığıyla kötü şöhret edinen Trump hayranı, Colorado'daki tesise sevk edilecek

"QAnon Şamanı", kalabalığın Trump'ın emirlerini beklediğini doğruluyor gibi görünüyor (Reuters)

NBC'nin haberine göre, Qanon Şamanı olarak bilinen Kongre Binası baskını zanlısı Jacon Chansley, bu hafta mevcut hapishanesinden alınarak psikolojik değerlendirme için federal cezaevine gönderilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Kongre Binası koridorlarında boyalı bir yüz ve hayvan başlığıyla gezerek kötü şöhret kazanan Chansley, ocakta zor kullanarak mülke girme ve kamu düzenini bozmak gibi 6 federal suçlamayla tutuklanmıştı. Chansley suçlamaları reddetmişti.

Kendisi şu an Virgina'daki Alexandria Gözaltı Merkezi'nde tutulurken, NBC'den Scott MacFarlane'in haberine göre Adalet Bakanlığı "adli değerlendirme" maksadıyla Chansley'nin Colorado'daki federal bir hapishaneye naklini emretti. Zanlının bu hafta sonuna doğru sevk edilmesi bekleniliyor.

Chansley'nin avukatı Albert Watkins, müvekkilini savunmak için tekrar tekrar akıl sağlığı argümanlarını kullanmıştı. Avukat Watkins, Chansley'nin otistik olduğunu ve Kongre Binası'na girerken eski Başkan Donald Trump'ın emirlerine itaat ettiğine inandığını söyledi.

Watkins ayrıca, isyan süresince Chansley'nin eylemlerinin barışçıl olduğunu öne sürdü.

Avukat, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Chansley şiddet uygulamadı. Saldırmadı. Kongre Binası'ndayken hırsızlık yapmadı veya zarar vermedi" dedi.

ABD Bölge Yargıcı Royce Lamberth geçen ay, Chansley'ye "psikolojik inceleme yapılması" ve "(ceza) ehliyeti muayenesi için uygun bir tesise" aktarılması emrini vermişti.

Avukatları Chansley'nin akıl sağlığı açısından ehil olmadığını ispatlayabilirse "Qanon Şamanı"nı uzun bir mahkumiyetten kurtarabilir. Ancak Chansley'nin yine de federal hapishanedeki bir hastanede tedavi görmesi muhtemel.
 


Watkins, Chansley'nin eski başkanın emrini yerine getirmek için "yetiştirdiği" milyonlarca Trump destekçisinden biri olduğunu iddia etti.

Avukat şubatta, "Trump yönetimdeyken milyonlarca Amerikalıyı politikalarına, protokollerine, inançlarına ve komplocu tüm konulardaki ağır saplantılarına göre etkin biçimde yetiştirmek maksadıyla kendi toplu iletişim araçlarını biledi ve bunları rutin biçimde kullandı" diye yazmıştı.

Ancak bazı uzmanlar bu argümanın mahkemede işe yarayacağından şüpheli.

Eski federal savcı Jay Town, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bilakis bu, suç teşkil eden davranışın kabulü" dedi.

Söz konusu etkisiz taktik manşetlerde belki işe yarayabilir ama sanığın kaderi açısından hiçbir faydası olmayacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU