EURO 2020 finalleri için geri sayım başladı: 24 takımın kadro değeri 10 milyar euroyu aşıyor

Uluslararası organizasyonda mücadele edecek takımların değeri 10 milyar euroyu aştı. 1 milyar 270 milyon euroluk Birleşik Krallık en pahalı takım. Türkiye 10. sırada kaldı. Turnuvanın en mütevazi ekibi, 44 milyon euro değerindeki Finlandiya oldu

24 takımın mücadele edeceği EURO 2020 finalleri, 11 Haziran-11 Temmuz arasında düzenlenecek / Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan şehrinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için (EURO 2020) geri sayım başladı.

Bu yıl 16. kez düzenlenecek ve 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan organizasyona 12 şehir ev sahipliği yapacak.

Turnuvanın açılış maçı, cuma akşamı Roma Olimpiyat Stadı'nda İtalya ile Türkiye arasında oynanacak.

EURO 2020'de Avrupa kıtasından 24 takım, 4'erli 6 grupta mücadele edecek.

Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek.

Almanya, organizasyona toplamda 13 kez katılarak en çok katılan olurken, Kuzey Makedonya ve Finlandiya, tarihlerinde ilk kez bu sene arenada boy gösterecek. 

Turnuvada mücadele edecek 24 takımın toplam kadro değerleri ise 10 milyar euroyu aşmış durumda.

Transfermarkt verilerine göre toplam 10 milyar 490 milyon euro kadro değerine sahip takımlardan Birleşik Krallık, 1 milyar 270 milyon euro ile turnuvanın en değerli takımı konumunda. 

 

İngiltere-Reuters.jpg
Harry Kane / Fotoğraf: Reuters

 

Avrupa Şampiyonası'nda bu yıl 10'uncu kez mücadele edecek Birleşik Krallık'ın 26 kişilik kadrosundaki en değerli oyuncu ise 120 milyon euro ile Tottenham'ın yıldızı Harry Kane oldu. 

Öte yandan Borussia Dortmund'da forma giyen Jadon Sancho (100 milyon euro), Manchester Cityli Raheem Sterling (90 milyon euro) ile Phil Foden (80 milyon euro), Manchester United'lı Marcus Rashford (85 milyon euro) ve Chelsea'den Mason Mount (75 milyon euro) takımdaki en pahalı oyunculardan bazıları.

Turnuvada D Grubu'nda Hırvatistan, İskoçya ve Çekya ile mücadele edecek Birleşik Krallık, elemelerde oynadığı 8 maçta 7 galibiyet ve 1 mağlubiyetle grubunu lider tamamlamıştı.

 

Fransa-AA.jpg
Fransa'nın en değerli oyuncusu olan Mbappe, aynı zamanda turnuvadaki en pahalı futbolcu olarak dikkat çekiyor / Fotoğraf: AA

 

Favorilerden Fransa, 1 milyar euro barajını geçti

16. Avrupa Şampiyonası'nın en değerli ikinci ekibi son dünya şampiyonu Fransa oldu.

1 milyar 30 milyon euro kadro değerine sahip Fransa'nın 26 kişilik oyuncu havuzundaki en değerli isim ise Paris Saint-Germain'in yıldız oyuncusu Kylian Mbappe oldu. 

Kadrosunda Avrupa'nın önde gelen kulüplerinden birçok oyuncuyu barındıran Fransa'da 160 milyon euro değeri bulunan 22 yaşındaki Mbappe'nin ardından gelen en pahalı oyuncu Raphael Varane (70 milyon euro) oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Bayern Münihli Kinsley Coman (65 milyon euro), Manchester Unitedlı Paul Pogba (60 milyon euro), Barcelonalı Antoine Griezmann (60 milyon euro), Sevillalı Jules Kounde (60 milyon euro), Chelsea'den N'Golo Kante (55 milyon euro) ve Barcelona'dan Ousmane Dembele (50 milyon euro) takımdaki en değerli oyunculardan birkaçı.

Didier Deschamps'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Fransa, elemelerde Türkiye ile yer aldığı grupta oynadığı 10 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak finallere katılmaya hak kazanmıştı.

Fransa, finallerde F Grubu'nda Almanya, Portekiz ve Macaristan ile karşılaşacak.

 

Almanya-AA.jpg
Bu sezon Manchester City'deki performansıyla adından söz ettiren Türk asıllı Alman futbolcu İlkay Gündoğan (solda), "Panzerler"in en önemli silahlarından biri olacak / Fotoğraf: AA

 

Turnuvanın gediklisi Almanya, en değerli üçüncü takım

Avrupa Şampiyonası tarihinde toplam 13 kez finallerde yer alarak bu alanda en gedikli takım konumundaki Almanya, son 15 yılda elde ettiği çıkışı sürdürme ve 2018'deki hayal kırıklığını unutturma peşinde.

Toplam 936 milyon 500 bin euro kadro değerine sahip "Panzerler", 2008'de Avrupa ikinciliği, 2010'da dünya üçüncülüğü, 2014'te dünya şampiyonluğu ve 2017'de FIFA Konfederasyon Kupası zaferlerine Avrupa Şampiyonluğu'nu da eklemek istiyor.

Bu hedef doğrultusunda yola çıkan Joachim Löw'ün öğrencileri arasındaki en pahalı isim ise 90 milyon euro ile Bayern Münihli Joshua Kimmich oldu.

Öte yandan Leon Goretzka, Serge Gnabry ve Kai Havertz (70'er milyon euro), Timo Werner (65 milyon euro), Leroy Sane (60 milyon euro), Toni Kroos ve İlkay Gündaoğan (40'ar milyon euro) takımda en çok dikkat çeken futbolcular.

Elemelerde oynadığı 8 maçta 7 galibiyet ve 1 mağlubiyet elde eden Almanya, finallerde ise Fransa ile aynı grupta yer alıyor.

Almanya, Avrupa Şampiyonası tarihinde (1996, 1980 ve 1972) üç kez şampiyon olurken, üç kez de finalde kaybederek ikinci olmuştu. EURO 2016'ya ise yarı finalde veda eden Panzerler, 2018'de Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası'na gruplarda elenerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

 

Türkiye-AA.jpg
Türkiye, açılış maçında İtalya'ya konuk olacak / Fotoğraf: AA

 

Tarihinde beşinci kez finallere kalan Türkiye, en pahalı 10. takım oldu

1996, 2000, 2008 ve 2016'da Avrupa Şampiyonası finallerinde boy gösteren Türkiye A Milli Futbol Takımı, bu yıl tarihinde beşinci kez bu sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

EURO 2020 finallerinin en genç takımı olan Türkiye, 325 milyon euro kadro değeriyle organizasyonun en pahalı 10.takımı oldu.

A Milli Takım'ın en değerli oyuncusu ise Premier Lig ekiplerinden Leicester City'de forma giyen Çağlar Söyüncü (45 milyon euro). 

25 yaşındaki stoperin ardından en pahalı milli futbolcu ise Milanlı Hakan Çalhanoğlu (35 milyon euro) oldu. 

Juventuslu Merih Demiral (28 milyon euro), geçen sezonu Liverpool'da kiralık geçiren Ozan Kabak (25 milyon euro), Lille ile Fransa'da şampiyonluğa uzanan Zeki Çelik ile Yusuf Yazıcı (20'şer milyon euro), Trabzonsporlu Uğurcan Çakır (19 milyon euro) ve Leicester City'de kiralık olarak forma giyen Cengiz Ünder (18 milyon euro) takımdaki en pahalı isimler olarak dikkat çekiyor.

Eleme gruplarında Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Andorra ve Moldova ile yarışan Türkiye, oynadığı 10 maçta 7 galibiyet, 2 beraberlik, 1 mağlubiyet aldı ve ikinci olarak finallere katılmaya hak kazandı.

Ay-yıldızlılar, EURO 2020'de ev sahibi ekiplerden İtalya'nın yanı sıra İsviçre ve Galler ile gruptan çıkma mücadelesi verecek.

 

Finlandiya-Reuters.jpg
Tarihinde ilk kez finallerde mücadele edecek Finlandiya'da en dikkat çeken isim Teemu Pukki / Fotoğraf: Reuters

 

44 milyon euroluk Finlandiya, turnuvanın en mütevazi takımı

EURO 2020 finallerinin en mütevazi takımı kuşkusuz Finlandiya. 

Tarihinde ilk kez organizasyona katılma hakkı elde eden İskandinavya temsilcisinin toplam kadro değeri 44 milyon 600 bin euro. Takımın 26 oyuncusu arasındaki en değerli isim ise Norwich City'de forma giyen Teemu Pukki (7 milyon euro).

Pukki'nin ardından 6'şar milyon euro ile Bayer Leverkusen'de oynayan Lukas Hradecky ile Rangerslı Glen Kamara geliyor.

Öte yandan Championship ekiplerinden Brentford'da oynayan Marcus Porss (4 buçuk milyon euro) ile Minnesota United'da forma giyen Robin Lod (3 milyon euro) en dikkat çeken isimler oldu.

Elemelerde İtalya ile aynı grupta bulunan ve oynadığı 10 maçta 6 galibiyet ve 4 yenilgi alarak 18 puan toplayan Finlandiya, Yunanistan, Bosna Hersek ve Ermenistan'ı geride bırakarak finallere katılmaya hak kazandı.

Finlandiya, EURO 2020'de Belçika, Danimarka ve Rusya ile B Grubu'ndan çıkmak için yarışacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU