Reuters: Türkiye, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinden sonra Kabil havalimanını korumayı ve işletmeyi teklif etti

Reuters'ın Türk ve Amerikan yetkililere dayandırdığı haberine göre, Türkiye, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi sonrası Kabil havalimanını korumayı teklif etti. ABD'nin ise bu talebe olumlu baktığı belirtildi.

Fotoğraf: AFP

Türkiye'nin, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinden sonra Kabil havalimanını korumayı ve işletmeyi teklif ettiği iddia edildi.

Reuters'ın haberine göre, Türkiye, ABD'nin ve diğer NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Kabil havalimanını korumak ve işletmek için teklifte bulundu. Ancak ABD'li yetkililer Türkiye'nin bazı taleplerde bulunduğunu da aktardı.

Konuya ilişkin bilgi veren Türk yetkililer, Ankara'nın Kabil havalimanıyla ilgili teklifini NATO'nun Mayıs'ta Afganistan'ı ele alan toplantısında gündeme getirdiğini ifade etti.

Bir Türk yetkiliye göre, Türk ve ABD'li yetkililer Kabil havalimanının idare edilmesi görevi için muhtemel gereksinimleri değerlendirdiler ve Washington bu gereksinimlerden bazılarını karşılamayı kabul etti. Türk yetkili, planın henüz son şeklini almadığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararından sonra Türkiye, Kabil havalimanının güvenliğini sağlamayı teklif etti. Bu çerçevede, ABD ve NATO'yla görüşmeler devam ediyor" dedi.

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin teklifini olumlu karşıladıklarını belirtti fakat Ankara'nın havalimanını işletmek için ABD'den çok fazla "kolaylaştırıcı" talebinde bulunduğunu ifade ettiler.

ABD'li yetkililer, diğer anlaşmazlıklar da hesaba katıldığında Türkiye'nin güvenilirliği konusunda ABD'nin bazı kaygılarının olduğunu da ifade etti ancak Washington yönetiminin Türkiye'nin teklifini hayata geçirmek için çeşitli yolları deneyeceğini belirttiler.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilere olumlu yansıyabilir

Reuters'ta yer alan analizde ise, Türkiye'nin havalimanını koruma ve uluslararası uçuşlara açma işini üstlenmesi Ankara ve Batı arasındaki son derece gergin ilişkilerin yumuşamasına yardımcı olabileceği belirtildi.

NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme görevi kapsamında Türkiye'nin Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Türk yetkili, havalimanı görevi için ilave birliğin gerekeceğini açıkladı.
Afganistan'da bulunduğu 20 yıl boyunca Taliban güçlerini yenmeye çalışan ABD ve müttefikleri NATO'nun Mayıs'taki toplantısında, 11 Eylül tarihinde Afganistan'dan güçlerini çekme planı konusunda anlaşmışlardı.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU