Loki'nin kafa karıştıran zaman çizelgesi: Karakter Marvel evreninde neler yaşamıştı?

Disney+'ta yayımlanacak dizi 9 Haziran'da Marvel hayranlarıyla buluşacak

Loki'nin başyazarı zaman çizelgesindeki karmaşanın Loki'yi yazmayı zorlaştırdığını söylemişti (Marvel)

WandaVision ve Falcon and the Winter Soldier'ın ardından Disney+'ta yayımlanacak yeni Marvel dizisi Tom Hiddleston'ın canlandırdığı Loki'yi yeniden hayranlarıyla buluşturacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin zaman yolculuğu açısından farklı bir takım detayları gündeme getirmesi bekleniyor ve bu da olaylar silsilesini hem Marvel'ın yaratıcı ekibi hem de izleyiciler açısından hayli kamaşıklaştırıyor.

Bu açıdan dizi ekranlara gelmeden önce Loki'nin hikayesi en baştan ele almak izleyiciler için faydalı olabilir. 

Screen Rant'in haberine göre Loki'nin hikayesi Asgardlıların, Buz Devleriyle savaştığı döneme kadar uzanıyor. Odin savaş sırasında bir tapınakta bulduğu terk edilmiş bebeği evlat ediniyor. Büyülü yeteneklerini kullanarak bebeğin normal bir Asgardlı gibi görünmesini sağlıyor ve Loki böylece hikayeye katılmış oluyor. 

Loki kendisini Odin ve Frigga'nın oğlu olarak düşünse de hep kardeşi Thor'la bir mücadele içindeymiş gibi hissediyor. Karakter babasının ilgisini çekmekte de epey zorluk yaşıyor. 

 

marvel.jpg
(IMDb)

 

Thor açık biçimde bir savaşçı olarak büyür Loki'yse büyücülük yeteneklerini annesinin yardımıyla geliştirir. Loki annesine babasından daha yakındır. Ancak ne yazık ki Loki büyülü yeteneklerini Thor'la alay etmek için kullanır ve kıskançlığını tatmin etmeye çalışır.

İlk Thor filminde Odin'in tahtından çekilerek yerini Thor'a bırakmaya hazırlandığı görülmüştü. Bu hamle Loki'nin Asgard'dan gizlice uzaklaşarak habis planlar yapmasına neden olmuştu. 

Loki'nin tasarısı başarılı olmuş ve Thor ancak Odin'in müdahalesiyle düze çıkabilmişti. Yaşananlar Odin'e Thor'un tahta çıkmaya layık olmadığını düşündürmüş ve Asgard'ın kralı oğlunun elinden gücü almıştı.

Sonrasında bir Buz Devi olduğunu öğrenen Loki babasının neden ona sevgisini hissedemediğini anlamıştı. Loki babasının takdirini kazanmak için birçok kötü yol denese de nihayetinde bunu asla başaramayacağını anlamış ve açık bir intihar girişimiyle kendisini Yggdrasil'in derinliklerine bırakmıştı. Ancak karakter evrenin başka bir bölümüne geçerek ölümden kurtulmuştu. 

Loki kardeşini kandırmaya devam etmek için Dünya'yı ziyaret ettiği sırada bilim insanı Erik Selvig'le tanışmıştı. Selvig'le bağlantısı sayesinde Tesseract'ın Dünya'da olduğunu öğrenmişti. Tesseract sahip olduğu kişiye güç veren kozmik bir küp. 

 

loki.jpg
(Marvel)

 

Bu bilgi kendisini Thanos'un huzurunda bulduğunda Loki'nin hayatını kurtarmıştı çünkü Mad Titan'ı Dünya'yı istila etmek ve Tesseract'ı ele geçirmek için kendisini bir ajan olarak kullanmaya ikna edebilmişti. 

Her ne kadar Thanos'la pek de akıllıca olmayan bir işbirliği yapsa da sonunda Avengers'ın mağlubiyetine uğramış ve Asgard'a Thor'un tutsağı olarak dönmüştü. Loki yargılanmış ve Odin onu ömür boyu hapse mahkum etmişti.

Fakat Kara Elfler, Asgard'a saldırdığında Thor, Loki'yi dışarı çıkarır çünkü Kara Elflerin dünyasına fark ettirmeden girebilmesi için onun bilgisine ihtiyacı vardır. 

Loki, Kurse'le karşı karşıya gelmesinin ardından ölür gibi görünür ve sonrasında Odin'in huzuruna tek başına çıkmayı başarır. Ardından Odin kılığında da olsa Asgard'ın tahtını ele geçirir. 

Öte yandan Odin'in ölümü onun ilk çocuğu Hela'nın ortaya çıkmasına neden olur ve Thor'la Loki onu alt etmek için birlikte mücadele eder. Bu nihayetinde Asgard'a felaket getirir ve Loki kaçmadan önce Odin'in hazinesinden Tesseract'ı alır. 

 

 

Bu Thanos'un Asgardlıları taşıyan gemiye saldırı düzenlemesine neden olur ve Loki ölür. 

Ancak Loki'nin Marvel evrenindeki hikayesi burada sona ermiyor. Avengers: Endgame'de süper kahramanlar Sonsuzluk Taşları'nı ele geçirerek Thanos'u alt etmek için zamanda geri gitme planı yapmıştı. 

 

d.jpg
(Marvel)

 

Sonsuzluk Taşları'nın üçünü alabilmek için New York'un 2012'deki haline dönüş yapmış ancak planı yüzlerine bulaştırmışlardı. Yaşanan karmaşa esnasında Tesseract o sırada bağlı ve ağzı tıkalı olan Loki'ye geçmişti. 

Loki, Tesseract'ı kaçmak amacıyla zamanda yolculuk için kullanmış ve zaman çizelgesinin dallanmasına neden olmuştu. 

Zaman çizelgesindeki karmaşa bu açıdan pek çok tuhaf senaryoyu olası kılıyor ve hatta Loki kendisiyle karşı karşıya bile gelebilir. 

Disney+'ta yayımlanacak dizi hayranların kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak gibi görünüyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU