İklim değişikliği nedeniyle Asya buzulları eriyor: 800 milyon insanın hayatı tehlikede

“Bu milyonların göç etmesine, göç etmezlerse de gıda için komşularıyla savaşmasına sebep olabilir”

Araştırmacılar Himalayalar'daki buzulların erimesinin 2050’lerde yavaşlamaya başlayacağını tahmin ediyor / Fotoğraf: The Independent 

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin neden olduğu Asya’daki devasa buzulların küçülmesiyle yüz milyonlarca insanın suya erişmede sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor.

Yağmurlar azaldığında Himalayalar çevresindeki yüksek dağlık bölgelerde bulunan buzullar hayat kurtarıyor. Bunlar her yaz kuraklığa meyilli bölgelere 14 milyon olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olan 36 kilometreküp su sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki buzulların erimesiyse on yıllardır devam ediyor. 2000-2016 yıllarında buz kaybı artarken, buzullar 1951-2007 dönemine göre 1,6 kat daha hızlı küçüldü.

Araştırmaya önderlik eden İngiliz Antarktika Araştırmaları’ndan (BAS) buzbilimci (glasyolojist)  Dr. Hamish Pritchard, “İklim tahminlerinin birçoğu erimenin hızlanmaya devam edeceğini öne sürüyor,” dedi.

İklim tahminlerini değerlendiren Dr. Pritchard, buzulların erimesinin 2050’lerde yavaşlamaya başlayacağını düşünüyor.

Dr. Pritchard sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuraklık stresini yaşamaya başladığımızda, mahsul kıtlığı ve hayvan kayıpları olacak. Bu insanların göç etmesine neden olabilir, eğer göç etmezlerse de gıda için komşularıyla savaşmasına sebep olabilir.”

Binlerce yıldır insanların üzerinde yaşadığı ve bugün 237 milyon kişiyi besleyen verimli İndus Vadisi gibi alanlar bundan etkileyecek.

Buzulların erimesindeki artış aynı zamanda bol miktarda suyun gelmesine sebebiyet vererek su tüketiminde bir artışa neden oluyor.

Tarım ve hidroelektrik santraller gibi suya bağlı sektörler bu suyun devamlılığına bağlı olarak inşa ediliyor.

Dr. Pritchard, erime yavaşladığında bunun “sistemde ilave şoka” neden olacağına dikkati çekti.

Asya’nın özellikle yüksek dağlık bölgelerinde yaşayanlar su kıtlığına maruz kalıyor. Geçen yüzyılda kuraklık 6 milyondan fazla ölüme sebep oldu.

 

 

Dr. Pritchard buzulların erimesinin, “bu bölgeyi aşırı ölçüde istikrarsızlaştırabileceğine” işaret etti. Toplamda 800 milyon insanın hayatı tehlikede olabilir.

Nature adlı bilimsel yayında yer alan araştırmada, bölgenin büyük nehir havzalarına giren ve çıkan buzul sularının hacmini hesaplamak için iklim veri kümesi ve hidrolojik modelleme kullanıldı.

“Üçüncü Kutup” olarak da bilinen Asya’nın yüksek dağlık bölgeleri, Himalayalar, Karakurum, Pamir, Hindukuş, Tanrı, Kunlun ve Altay dağlarını çevreliyor.

Toplamda 95 bin buzulu barındıran bölge, Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın yıllık kentsel ve endüstriyel ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu karşılıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU