Evine neon Davut yıldızı takan Yahudi yerleşimciyle yaşamak: "O bir komşu mu işgalci mi?"

Filistinlilerin Şeyh Cerrah’tan tahliye edilmesine yönelik girişimler çatışmalara neden olmuştu ancak yasadışı yerleşimler sadece o mahallede yok

Bölgedeki gerginlikten kaçmaya çalıştıklarını ifade eden Filistinli aile, İsrail'in Doğu Kudüs'teki başka bir yerde yaşamalarına da kanunlarla engel olduğunu vurguluyor (Dan Balilty/The New York Times)

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki tahliyeler, 250'yi aşkın kişinin ölümüne neden olan gerginliği körükledi. Ancak yakındaki Silvan mahallesi de Filistinlilerin Yahudi yerleşimcilere yer açması için tahliye edilmek istenen bölgeler arasında. 

New York Times, buradaki 4 katlı bir apartmanda 17 yıldır birlikte yaşayan Yahudi yerleşimci ve Filistinli ailelerin öyküsünü anlatarak bu gerginliğe yeni bir ışık tuttu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinli Nasır Recebi'nin ailesi binanın bodrumu, üçüncü katı ve ikinci katının bir kısmında yaşarken İsrailli yerleşimci Boaz Tanami'nin ailesi birinci katta ve ikinci katın diğer kısmında. İki taraf da birbirlerini bu apartmanda istemiyor. Tanami ailesi çamaşırlarını ya da oyuncaklarını düşürmediği sürece diyalog kurmuyorlar. 

Tanami balkonuna neon Davut yıldızı koyunca Recebi ailesi de neon hilalle karşılık vermiş.

İsrailli aile, Amerikan gazetesine konuşmayı reddederken Nasır Recebi komşusu hakkında şu ifadeleri kullandı:

Nasıl onunla konuşayım? O bir komşu mu, yoksa kendisine ait olmayan evde yaşayan biri mi?

İsrail mahkemesi, bir Yahudi vakfının binaya sahip olduğunu bildirerek Recebi ailesinin tahliyesini istedi ancak bu karar şu an temyizde.

İki ailenin nasıl aynı apartmana düştüğüyse karışık. Recebi ailesi, binayı akrabalarından satın almış. 1980'lerde Filistinlilere satılan birinci ve ikinci katlar, sonrasında başka bir Filistinlinin eline geçmiş. Recebi, 2004'te bu daireleri satın aldığını ifade ederken, Yahudi yerleşimcilerin vakfı da buraları için 2000'de kendilerinin para verdiğini öne sürüyor.

Tanami'nin ailesi 2004'te bir gece apartmana yerleşt. İsrail mahkemeleri de yerleşimcilerin haklı olduğuna karar verdi. Ayrıca bu arazi 1948'den önce de onlara ait olduğu için bütün binanın aslında uzun yıllardır atıl durarak 2001'de yeniden faaliyete geçen Yahudi vakfına ait olduğu hükmü çıktı. 

Binayla yetinmeyen vakıf, gözünü bütün Silvan'a dikti. Amaç, 80'i aşkın aileden yaklaşık 700 Filistinlinin yaşadığı mahalleyi Yahudi bölgesine çevirmek. Mahkeme şimdiden 6 ev için daha tahliye kararı aldı. 

Yasadışı Yahudi yerleşimlerine karşı çıkan insan hakları örgütü Peace Now'a göre Doğu Kudüs'teki yaklaşık 3 bin Filistinli tahliye edilme tehlikesi altında, yaklaşık 20 bin Arap evi de ruhsatsızlık gerekçesiyle yıkılabilir. 

İşgal altındaki topraklardan Filistinlileri atıp yerlerine Yahudileri yerleştirmek uluslararası hukuka aykırı. Birleşmiş Milletler dahi bunu böyle kabul ederken Doğu Kudüs'ün işgal altında olmadığını savunan İsrail, bu kanunların bu bölgeye işlemeyeceğini savunuyor.

Yasadışı yerleşimde yaşayan Yahudiler de İsrail polisi ve devlet finansmanlı özel güvenlik görevlileri sayesinde Filistinlilerle komşuluk yapabiliyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU