Kaplan köpekbalıklarının kasırgaları fırsat olarak gördüğü ortaya kondu

"Hemen hemen her şeyi yiyebilen ve doymak bilmeyen" bu hayvan, insanlara da sıklıkla saldırıyor

Araştırmada 32 köpekbalığı takip edildi (AFP)

Bilim insanları, kaplan köpekbalığının kasırgalardan korkmadığını, bulunduğu yerde kalmaya devam ettiğini, çalkantılı okyanuslarla şiddetli rüzgarların tadını çıkardığını tespit etti.

Florida Balık ve Yaban Hayatı Komisyonu, kaplan köpekbalıklarının yaklaşık 5,5 metre uzunluğa ulaşabildiğini ve "hemen hemen her şeyi yiyebilen ve doymak bilmeyen" bir hayvan olduğunu bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Florida Doğa Tarihi Müzesi de "dehşet verici yırtıcı" diye nitelediği bu yaratıkların insanlara saldırı konusunda büyük beyaz köpekbalığının ardından ikinci sırada yer aldığını kaydediyor.

Mayısta Estuarine, Coastal and Shelf Science adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırmaysa, bu hayvanların başka bir özelliğini ortaya koydu.

"Sanki ürpermiyorlar bile"

Araştırmacılar, 2016'daki Matthew Kasırgası'yla bir sene sonra meydana gelen Irma Kasırgası sırasında, üzerinde izleme cihazı olan bazı köpekbalığı türlerini analiz etti.

Kaplan köpekbalıklarının, hızı saatte 266 kilometreye ulaşan Matthew Kasırgası'nda Bahamalar'daki sığ sulardan uzaklaşmadığı ortaya kondu. Bilim insanları, kasırgadan hemen sonra kaplan köpekbalıkların sayısının yaklaşık iki katına çıktığını belirledi.

Ancak boğa köpekbalığı, hemşire köpekbalığı ve büyük çekiç başlı köpekbalığı türleri için işler tam tersiydi.

Uzmanlar, daha önce Florida'nın güneyindeki sığ sularda tespit edilen bu köpekbalıklarının çoğunun hızı saatte 300 kilometreye ulaşan Irma Kasırgası'nda artık görülemediğini kaydetti.

Araştırmanın ortak yazarı olan Biyolog Neil Hammerschlag şöyle konuştu:

Büyük kaplan köpekbalıklarının kasırga geldiğinde kaçmadıklarını görünce çok şaşırdım. Sanki ürpermiyorlar bile. Hatta kasırga geçtikten sonra sayıları arttı.

Kaplan köpekbalıklarının, muhtemelen kasırgada ölen hayvanları yeme fırsatından yararlandığını düşünüyoruz.

 

Independent Türkçe, Guardian, Miami Herald, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU