Vikinglerin ahşap sandığı açıldı: İçinden çıkanlar arkeologları şaşırttı

Yüzlerce yıldır buzda gömülü duran sandığın içinden ne mücevher ne de kadim bir belge çıktı

Ahşap kutu, Norveç'in Breheimen Ulusal Parkı'ndaki Lendbreen buz geçidinde bulundu (Innlandet İlçesi Buzul Arkeoloji Programı)

Norveç'te bir dağ geçidindeki buz tabakasının erimesi, yüzlerce eski eserin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Bu eserlerden biri, kapağı hala sıkıca kapalı olan ahşap bir sandıktı. Vikinglere ait olduğu düşünülen sandık sonunda açıldı ve içinden çıkanlar arkeologları şaşırttı.
 
Yüzlerce yıldır buzda gömülü duran sandığın içinden ne mücevher ne de kadim bir belge çıktı. Sandıkta sadece balmumu parçaları vardı. 

Ancak arkeologlara göre bu balmumu parçaları Vikinglere dair son derece değerli bilgiler veriyor. Uzmanlar bu mumun dağ geçidinden geçtikleri mevsimlik göçlerde değerli bir hazine gibi taşındığını söylüyor.
 

9e6e592330fe6d2559e073966c93fe31.jpg

Kutunun içinden balmumu parçaları çıktı (Innlandet İlçesi Buzul Arkeoloji Programı)


Kutunun çıkarıldığı Lendbreen buzulu, Norveç'in Oppland eyaletindeki bir dağ geçidinde yer alıyor. Arkeologlar, bu buzulu 2011'de keşfetmiş ve içindeki Viking kalıntılarını dikkatlice çıkarmaya başlamıştı. Kalıntılar, buzul sayesinde yüzyıllar boyunca mükemmel derecede korunmuştu.

Arkeologlar, buzulun içinde koyun yünü, hayvan derisi, bir köpeğin kalıntılarının yanı sıra mızraklar, eldiven ayakkabılar gibi eşyalar bulmuştu. Ahşap sandık da işte bu kalıntılar arasında yer alıyordu.

Radyokarbon analizleri, çamdan yapılan sandığın milattan sonra 1475 ila 1635'de yapıldığını gösterdi. Yani sandık 386 ila 546 yaşındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönemde söz konusu geçidin çiftçiler tarafından yazlık çiftliklere mum taşımak için kullanıldığı düşünülüyor. Bu keşif de muhtemelen Landbreen geçidinde yapılan mum taşımacılığının kanıtı.

Kısacası mumlar Vikingler için önemli bir kaynaktı. Çiftçilerin ilkbahardan sonbahara kadar çalıştıkları yazlık çiftliklerinde bu mumlar geceleri aydınlatma sağlayan tek kaynaktı. İşte bu nedenle yolculuk sırasında tahta kutularda korunuyordu. 

Keşfin ardındaki Innlandet İlçesi Buzul Arkeoloji Programı'ndan araştırmacılar, bulgularını şöyle açıkladı:

Artık bu tür mum kutularının çok eski zamanlarda kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca Lendbreen geçidinden geçen göç yolculuğuna dair bildiklerimizle de uyuşuyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Webtekno

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU