Dünyada bir ilk: El Salvador, Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etmeyi planlıyor

Filistin asıllı El Salvador Devlet Başkanı Bukele, duyuruyu "tarihin en büyük Bitcoin etkinliğinde" yaptı

Bitcoin 6 Haziran itibarıyla yaklaşık 310 bin TL'den işlem görüyor (Reuters / Kolaj: RT)

El Salvador, Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etmeyi hedefliyor. Orta Amerika ülkesi bunu gerçekleştirirse, dünyada bir ilk olacak.

Devlet Başkanı Nayib Bukele duyuruyu, ABD'nin Miami kentinde düzenlenen "tarihin en büyük Bitcoin etkinliğinde" 5 Haziran'da yayımlanan bir videoyla yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele, Bitcoin'i yasal para birimi haline getirmek için gelecek hafta kongreye bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Devlet Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu hamle kısa vadede istihdam yaratacak ve binlerce kişinin finans sistemine katılımını sağlayacak.

El Salvador, bu konuda Strike adlı mobil ödeme uygulamasıyla birlikte çalışıyor.

Uygulamanın kurucusu Jack Mallers, Bitcoin'in gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisini itibari para enflasyonundan koruyabileceğini söyledi.

"El Salvador'un aktif nüfusunun yüzde 70'inden fazlasının banka hesabı yok. Finans sisteminde değiller" diyen Mallers, kripto para kullanımının bu ülkenin ekonomisini daha kapsayıcı hale getireceğini kaydetti. Mallers şu ifadeyi kullandı:

Uluslararası ödemeleri ücretsiz yapmak istiyoruz. Havaleye en çok ihtiyaç duyan bölgelerin sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz.

Zira ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 20'sinden fazlasını havaleler veya El Salvadorlu göçmenlerin gönderdiği para oluşturuyor. Ülkede bu konuda hizmet veren servisler, uluslararası para transferleri için yüzde 10 veya daha fazla komisyon alıyor. Bu paraların ülkeye ulaşması bazen günler sürüyor.

Kripto para destekçileri, El Salvador'un bu hamlesini hem gelişmekte olan ülkeler için bir emsal hem de kripto para birimi için önemli bir gelişme olarak görüyor. Örneğin kripto paralarla ilgili bir podcastin sunucusu olan Daniel Prince, şöyle konuştu:

El Salvador,  merkez bankaların zorbalığından kaçmak ve halkını kurtarmak için Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

Devlet Başkanı Bukele, Bitcoin'e desteğini göstermek için lazer göz akımına katıldı ve resmi Twitter hesabındaki fotoğrafını değiştirdi.
 

 

Bitcoin’in 100 bin dolara ulaşmasını isteyen kripto para sektöründen figürler, Şubat 2021’de fotoğraflarına lazer gözler koymaya başladı. Bir dönem Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su Elon Musk’ın da katıldığı akım, özellikle Twitter kullanıcıları arasında yayıldı. Sektörden isimler, lazer gözlerin güçte artış anlamına geldiğini ifade ediyor.

 

Independent Türkçe, CNBC, DW, RT, Coinkolik

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU