Bilim insanları veganlığın çocuklar üzerindeki etkisine ışık tuttu

"Sadece bitki bazlı beslenme düzeninin sağlıklı yaşamanın garantisi olmadığını öğrendik"

Bilim insanları, konu hakkında daha fazla araştırma yapmayı hedefliyor (AFP)

Yeni bir araştırma, vegan beslenmenin çocukların boyunun kısa, kemiklerinin zayıf olmasına yol açtığını ortaya koydu.

University College London'a bağlı Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden bilim insanları, Polonya'da yaşları 5-10 arasında değişen 187 sağlıklı çocuğu inceledi. Katılımcılardan 52'si vegan, 63'ü vejetaryen ve 72'si omnivordu (hem et hem ot tüketen hepçiller).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

American Journal of Clinical Nutrition adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan bulgular, vegan çocukların ortalama üç santimetre daha kısa olduğunu gösterdi. Bu kişilerin kemik mineral içeriğinin yüzde 4-yüzde 6 daha az olduğu tespit edildi.

Veganların B12 vitamini eksikliği hepçillerinkine göre üç kattan fazlaydı.

Araştırmanın başyazarı, Antropoloji ve Pediatrik Beslenme Profesörü Jonathan Wells, her geçen gün daha fazla kişinin hayvan refahı ve iklim krizi gibi sebeplerden dolayı bitki bazlı beslenme düzenine yöneldiğini söyledi.

Bu tür bir diyetin iklim krizini önlemede çok önemli olduğunu ve bu çabayı desteklediklerini belirten Wells, "Bitki bazlı beslenmenin çocukların sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar bugüne kadar genellikle boy ve kilo değerlendirmeleriyle sınırlı kaldı. Ve yalnızca vejetaryen çocuklar incelendi" dedi. Profesör sözlerine şöyle devam etti:

Çalışmamız, vejetaryen ve vegan çocukların sağlığı hakkında önemli fikirler veriyor.

Zira araştırma ekibi, küçük ve güçsüz kemiklerin yaşamın ilerleyen dönemlerinde kırık ve kemik erimesi riskini artırdığını kaydetti. Vegan çocuklara B12 vitamini ve D vitamini takviyesi yapılması tavsiye edildi.

 

 

Öte yandan vegan çocukların kalp damar sağlığı konusunda diğerlerinden daha iyi durumda olduğu ortaya çıktı. Bu grupta kötü kolesterol diye bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein kolestrol seviyelerinin yüzde 25 daha az olduğu görüldü. Veganların vücut yağ oranının da daha düşük olduğu keşfedildi.

Uzmanlar bunun, vejetaryen çocukların veganlara kıyasla daha fazla işlenmiş gıda ve şekerli yiyecek tüketmesiyle ilişkili olabileceğini düşünüyor.

Araştırmanın yazarlarından Malgorzata Desmond bu konuda şu ifadeyi kurdu:

Yani sadece bitki bazlı beslenme düzeninin sağlıklı yaşamanın garantisi olmadığını öğrendik. Yine de sağlıklı yiyecekleri seçmemiz gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Unilad

DAHA FAZLA HABER OKU