Erdoğan: Belediye başkanlığını devraldığımda İstanbul'da öyle ağaç mağaç yoktu

5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu için bakanlığa talimat verdiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan Pendik Millet Bahçesi'nde düzenlenen "5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni"ndeki konuşmasında, böyle bir günde çeşitli şehirlerde yapımı tamamlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yatırımlarının toplu açılışının yapıldığını söyledi.

 "Bugüne kadar 61 millet bahçesini hizmete sunduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hastanelerimiz nasıl bu salgın döneminde milletimizin sağlığının korunmasında hayati öneme sahip olmuşsa millet bahçelerimiz başta olmak üzere yeşil alanlarımız da adeta insanlarımıza nefes borusu işlevi görmüştür. Daha 20 yıl öncesine kadar pek çok şehrimizin yakasına yapışan hava kirliliği sorununun ülke genelinde önemli ölçüde azaltılmasında doğalgazın yaygınlaştırılması yanında açtığımız parkların ve bahçelerin büyük rolü olmuştur. Çevre alanında gerçekleştirdiğimiz hizmetleri millet bahçeleri projelerimizle taçlandırıyoruz. Ülkemizin tamamında toplam 56 milyon metrekarelik bir alanı bulan 324 millet bahçesi yapmak için kollarımızı sıvamıştık. Bugüne kadar 61 millet bahçesini tamamlayarak hizmete sunduk. 46 ilimizde 10 milyon metrekarelik bir alana sahip 80 millet bahçesi şu anda yapım aşamasındadır. Ayrıca ülke genelinde 183 millet bahçesiyle ilgili çalışmalarımız da proje ve ihale safhasındadır"

Erdoğan, "Çevre alanında gerçekleştirdiğimiz hizmetleri millet bahçeleri projelerimizle taçlandırıyoruz" diye konuştu.

"Fidan dikmedik, ağaç diktik"

Erdoğan, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımda görevi devraldığımda İstanbul'da ağaç mağaç böyle bir şey yoktu. Bütün yolların kenarlarını ağaçlarla, burada bir şey ifade ediyorum fidan dikmedik ağaç diktik. Fidanlar zaman alırdı onun için tüm bizim için ağaçlandırma merkezlerinden tutun ithale varıncaya kadar ağa. ithal ederek 10 yaş 15 yaş grubundan ağaçlarla İstanbulumuzun yol kenarlarını bu ağaçlarla tamamen döşedik ve bir anda İstanbulumuz ağaçlandırılmış oldu" dedi.

Erdoğan "Çevre bizim işimiz, yeşil bizim işimiz, bundan sonra bunu yapmakla kalmayacak, bu noktada ağaçlandırmadaki faaliyetlerimizi daha da hızlandıracağız" dedi.

Bisiklet yolu projesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıklarını sürdürdüğümüz Türkiye Bisiklet Yolu Master Planı'nı tamamladığımızda Avrupa Bisiklet Ağı ile ülkemizi bütünleştirmiş olacağız" diye konuştu.

Erdoğan, "Yaptığımız yatırımlarla sayısını 15'ten 90'a yükselttiğimiz katı atık toplama tesislerimiz, nüfusumuzun 70 milyonuna hizmet veriyor" dedi.

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu

"Başta Marmara olmak üzere, bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Son dönemde Marmara'da karşımıza çıkan müsilaj sorunlarının kaynağı arıtılmadan denize bırakılan atık sulardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu işi koordinasyonunuza alacaksınız üniversitelerle el ele verip başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız. Daha önce Haliç'i nasıl kurtardıysak, Marmara'yı da öyle kurtaracağız"

Erdoğan, "Bakanlığımız 300 kişilik bir ekiple Marmara'nın 91 ayrı noktasında, karada da tüm atık su arıtma, katı atık tesisleriyle kirlilik kaynağı olabilecek her yerde denetimlerini sürdürüyor" diye konuştu.

Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı'na talimat verdiğini aktaran Erdoğan, "İBB niye bunu yapmıyor? İzmir niye yapmıyor? Konya niye yapmıyor? Şu niye bu niye yapmıyor demeyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu işi koordinasyonunuza alacaksınız, üniversitelerle el ele verip başta Marmara olmak üzere bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız" diye konuştu.

Erdoğan sözlerini devamında da, "Tabii benim korkum bu Karadeniz'e yayılır, bir de Karadeniz'den Marmara'ya bunun girdiği olursa bela büyüktür. Hiç gecikmeden bu adımı atmamız lazım. Tabi iklim değişikliği sebebiyle deniz suyu sıcaklığındaki artışın da bu tabloda önemli bir payı var" dedi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU