Fauci'nin basına sızan e-postaları koronavirüs hakkında tartışmalara yol açtı

Beyaz Saray Sağlık Başdanışmanı Fauci, maske takma ihtiyacını küçümsediği için pişmanlık duyduğunu vurguladı

Fauci bazı e-postalarının yanlış anlaşıldığını söyledi / Fotoğraf: AP

Koronavirüs pandemisi sırasında ABD'nin önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanıyla yapılan e-posta yazışmaları, söz konusu ölümcül virüsün kökeni hakkında birçok yeni soru işareti oluşmasına yol açtı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci meslektaşlarıyla, e-posta yoluyla, 2019 sonlarında Wuhan'da ortaya çıkan virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalini tartıştığı ortaya çıktı.

Fauci'nin Şubat 2020 tarihinde Cornell Üniversitesi mezunu dermatolog Dr. Michael Jacobs'a gönderdiği bir e-postada "Virüsün Çin'in biyoteknoloji bölgesi Wuhan'daki bir laboratuvardan salınmış olma ihtimali olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandığı, Jacobs'un ise bunun daha fazla tartışılmasını istediği anlaşıldı.

Fauci'nin ayrıca aynı e-postayı başka bir arkadaşına daha gönderdiği ve "Lütfen araştırın" dediği de ortaya çıktı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, The Washington Post ve Parvid tarafından Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında elde edilen, Fauci'nin 3 bin 200 sayfadan uzun e-postalarından yalnızca bir tanesiydi.

E-postalar, Beyaz Saray'ın Tıbbi Başdanışmanı'nın virüsün laboratuvardan sızması teorisini birkaç kez ele aldığını gösteriyor.

Fauci'nin Ulusal Sağlık Enstitüleri Direktörü Francis Collins'ten aldığı "komplo ivme kazanıyor" başlıklı, Nisan 2020 tarihli e-postada virüs sızıntısıyla ilgili bir makalenin bağlantısı da bulunuyor.

Boston Herald'ın internet sayfasından verilen habere göre Collins'in e-postasının geri kalanı ve Fauci'nin cevabı düzenlenmiş.


"Tartışmalı e-posta"

Nisan 2020 tarihli bir diğer e-postada, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bazı araştırmaların finanse edilmesine yardım eden, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan EcoHealt Alliance'ın bir yöneticisi Fauci'ye virüsün laboratuvarda üretildiği teorisini desteklemediği için teşekkür ediyor:

Herkesin önünde ayağa kalkarak, bilimsel kanıtların Kovid-19'un Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde üretilen bir virüs olmadığını, yarasalardan insanlara geçen doğal kökenli bir virüs olduğunu gösterdiğini söylediğiniz için çalışanlarımız ve ortaklarımız adına size şahsen teşekkür ediyorum.


Birçok halk sağlığı uzmanı, virüsün bir laboratuvardan sızdırılmış olmasını pek olası bulmuyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

Mevcut koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin tam kaynağını bilmiyoruz. Ancak bunun başlangıç olarak bir hayvandan, muhtemelen bir yarasadan geldiğini biliyoruz.


Bu uç teori aylarca olasılık olarak varlığını sürdürdü. Ardından ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay Çin'e koronavirüs pandemisi konusunda daha açık olması için yapılan uluslararası baskıya katıldı.

Biden, ABD istihbarat teşkilatlarına, virüsün Wuhan'daki bir laboratuvardan sızma olasılığı da dahil olmak üzere pandeminin kökenlerini araştırma çabalarını iki katına çıkarma talimatı verdi.

ABD medyasına göre, çoğunlukla konferans davetleri ve medyaya katılım talepleri içeren e-postalar, Fauci'nin ABD Eski Başkanı Donald Trump tarafından herhangi bir şekilde kısıtlanmadığını veya sansürlenmediğini ortaya koydu.

Fauci, Mart 2020'de bir meslektaşına gönderdiği e-postada şu ifadelere yer verdi:

Konuşmalarım son derece açık ve herhangi bir sansür altında da değilim. Bilimsel kanıtlara dayanarak istediğimi söylüyorum. Sansür veya kısıtlama yok.


"Savunma ve pişmanlık"

Boston Herald'a göre Fauci, pandeminin başlarında e-postalara verdiği bazı yanıtlarda havaalanında maske takılmasını önermediğini ve yurtiçi seyahatin güvenli olduğunu söyledi.

Fauci, perşembe günü CNN ile gerçekleştirdiği röportajda, geçen yıl EcoHealt Alliance'daki bir yöneticiden aldığı da ahil bazı e-postalarının yanlış anlaşıldığını savundu.

Ancak bununla beraber, Şubat 2020'de maske takma ihtiyacını küçümsediği bir e-postadan dolayı da pişman olduğunu söyledi.

Fauci, geçen Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda virüsün doğal olarak ortaya çıktığından şüpheli olduğunu bildirmişti.

CNN ile yaptığı röportaj'da koronavirüsün kökeninin halen belirsiz olduğunun altını çizen Fauci, şu ifadeleri kullandı:

John (sunucu) her zaman söylediğim gibi şimdi de söylüyorum ki halen en olası neden olarak virüsün hayvandan insana bulaştığını düşünüyorum. Ancak bunun başka nedenleri olabileceğine de tamamen açığım. Başka bir neden, bir laboratuvar sızıntısı da olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Gökhan Musab Cantepe

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU