Kaliforniya'da mahkeme, 32 yıllık saldırı silahı yasağını iptal etti

Demokrat Partili Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, "kamu güvenliğine doğrudan tehdit" olarak nitelediği karara karşı çıkacaklarını açıkladı

Yarı otomatik av tüfeği AR-15, özellikle 2000'lerden bu yana ABD'deki silahlı katliamların büyük kısmında kullanıldı (AFP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 30 yılı aşkın süredir uygulanan saldırı silahı yasağı mahkeme tarafından bozuldu.

Silahlanma yanlısı grupların 2019'da açtığı davanın yargıcı Roger T. Benitez, dünkü duruşmada 1989'dan bu yana uygulanan yasağın anayasaya aykırı olduğuna ve halkın yarı otomatik tüfek sahibi olma hakkı bulunduğuna hükmetti. Benitez, 94 sayfalık kararda "Tıpkı İsviçre çakısı gibi popüler AR-15 tüfeği de mükemmel bir evde koruma silahı. Suçluların, zorbaların ve teröristlerin elindeki silahlar tehlikelidir ama yasalara uyan sorumlu vatandaşların elinde silah olması daha iyidir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, karara itiraz için 30 gün süre tanıdı.

Silahlı saldırıların yoğun olduğu ve silahlanma karşıtlarının yıllardır yasal kısıtlamaların artırılmasını istediği ülkede karar tepkilere yol açtı.

Demokrat Partili Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, "Kamu güvenliğine doğrudan tehdit" olarak nitelediği karara karşı çıkacaklarını açıkladı. Newsom yayımladığı açıklamada "Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz ve hayat kurtaran sağduyulu silah yasaları için çaba göstermeye devam edeceğiz" diye yazdı.

Pandemide silah satışları patlama yaptı

Kaliforniya'da 26 Mayıs'ta toplu ulaşım hizmeti veren bir şirketin araç deposunda yaşanan silahlı saldırıda 9 çalışan hayatını kaybetmiş, saldırgan intihar etmişti. Saldırganın evinde yapılan aramalarda çok sayıda silah ve mühimmat bulunması tartışma yaratmıştı.

Pandemi sürecinde saldırıların azalmasına rağmen ABD'de silah satışları bu süreçte patlama yaptı. Başkanı Joe Biden, son dönemde yeniden artışa geçen silahlı saldırı vakalarını "salgın" olarak nitelemişti.

Ülkedeki güçlü silah lobileriyse, silahsızlanma yönündeki çabalara karşı girişimleri sürdürüyor. Silahlanma yanlıları, New York'ta da ev dışında ateşli silah kullanımını sınırlayan bir yasaya karşı Yüksek Mahkeme'ye başvurmaya hazırlanıyor.


Independent Türkçe, AFP, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU