Cemal Süreya kitapları davalık oldu: Babamızın 9 eserini izinsiz çoğaltıp bastılar

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre, 9 Ocak 1990’da vefat eden şair Cemal Süreya’nın mirası kızı Ayçe Seber ile üvey kızı İçsel Dülgerdil’e kaldı

Cemal Süreya’nın yasal mirasçıları olan Ayçe Seber ile İçsel Dürgerdil, YKY hakkında telif davası açtı /  Fotoğraf: Twitter

İddiaya göre, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları AŞ ile Cemal Süreya’nın mirasçısı olan Ayçe Seber ile İçsel Dürgerdil arasında 2007 yılında üretim, yayım, dağıtım ve telif hakları sözleşmesi imzalandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözleşmeye göre Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, Cemal Süreya’ya ait “Bütün Yazıları, Bütün Şiirleri (Günübirlikler, 99 Yüz, Sevda Sözleri, Toplu Yazılar 1, Günler)” adlı eserlerini kitaplaştırarak yayına hazırlayacaktı. Sözleşme süresi 2013 tarihinde sona erince taraflar arasında bu süre 7 yıl ile sınırlı kalmak kaydıyla yeniden uzatıldı.

Ancak davalı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, 2007 ve 2013 tarihli sözleşmeleri dayanak göstererek Cemal Süreya’ya ait ’99 Yüz’, ‘Toplu Yazılar 1’, ‘Şapkam Dolu Çiçekle’, ‘Günler’, ‘Üvercinaka’, ‘Beni Öp Sonra Doğur Beni’ ‘Göçebe’, ‘Güvercin Curnatası’ ve ‘Sevda Sözleri’ adlı eserleri izinsiz çoğaltıp yayınladı.

“Yüzlercesi telif dışı tutulmuş”

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları ile yeniden sözleşme yapılmadığını dava dilekçesinde anlatan Cemal Süreya’nın iki mirasçısının avukatı, sözleşme yenilenmediğini ve 2013 tarihinde sonlandırıldığını belirterek, "Davalıdan 2013 tarihinden sonra ne kadar eserin üretilip çoğaltıldığına dair rapor istenilmiştir. Gelen raporda 2013 ile 2020 tarihleri arasında eserlerin yüzlerce baskısının telif dışı tutulduğu ve bunların telif bedellerinin ödenmediği görülmüştür. Sözleşmede 200 adet nüshanın telif dışı tutulması ve ücret talep edilmeyeceği yazmaktadır. Ancak 200 adet nüshanın telif dışı tutulması yalnızca fireleri karşılamak amacıyla olup, ayrıca her baskı için de öngörülmemiştir. Davalının 2013 ile 2020 tarihleri arasında telif ödemediğine ilişkin belge gönderdiği raporla sabittir. Cemal Süreya’nın iki mirasçısı, davalı yayınevinin üretilmiş eserlerde ne kadar adedi telif dışı tuttuğunu bilememektedir. Bu tüm bu nedenlerle şimdilik 20 bin liralık belirsiz alacak davası olarak açmaktayız. Davamızın kabulüne karar verilmesini istiyoruz” dedi.

1990’da hayatını kaybetti

Cemal Süreyya, 1931’de Erzincan’da dünyaya geldi. Süreya, şiire çocuk yaşlarda ilgi duymaya başladı. Yıllar sonra “İkinci Yeni” şiirinin öncülerinden biri kabul edildi. Şiirleriyle çok sayıda ödül alan Süreya, 9 Ocak 1990’da hayatını kaybetti. Usta şairin Ayçe Seber ve İçsel Dülgerdil isimlerinde iki kızı bulunuyor.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU