IMF yetkilisi uyardı: "İklim krizi mali sistemi çökertecek"

Yetkili, değişen iklimin bir mali krizi "kesinlikle" tetikleyebileceğini söyledi

Sosyal medyada paylaşılan bir videodan alınan bu ekran görüntüsünde Süper Fırtına Surigae, Filipinler'e yaklaşırken 18 Nisan 2021'de Samar'a bağlı Catbalogan'da dalgalar kıyıya çarpıyor (REUTERS)

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) üst düzey bir yetkiliye göre iklim değişikliği bir mali krizi "kesinlikle" tetikleyebilir.

IMF'nin para ve sermaye piyasaları departmanı direktörü Tobias Adrian, yakın zamanda CNN'e verdiği demeçte "İklim krizi ağır gelişiyor fakat potansiyel olarak felaket getirecek" dedi ve ekledi:

İklim felaketinin mali sistem açısından yıkıcı olduğunu gördüğünüz birçok ülke var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örnek olarak kısa süre önce Bahamalar ve Filipinler'de muazzam ekonomik yıkıma neden olan devasa tayfunlara işaret etti. Aynı süreçte ABD'de Teksas'taki tarihi kar fırtınaları milyarlarca dolarlık hasara ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

ABD'deki yetkililer ve finans sektöründeki üst düzey yöneticiler bu mesajı ciddiye almaya başlıyor.

Yakın tarihli bir raporda, ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu "iklim değişikliğinin ABD'deki mali sistemin istikrarı ve Amerikan ekonomisini güçlü tutma kapasitesi için büyük bir risk oluşturduğunu" ifade etmişti.

Bu arada ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kurumsal iklim politikalarının açıklanmasını zorunlu kılan yeni kurallar getireceğini söylemiş, ABD Merkez Bankası'ysa finans sektörünü “yeşil” hale getirmeye kararlı küresel merkez bankaları ağına katılmıştı.

Son günlerde başka kurumlar bu yaklaşımı ters yönden benimseyerek iklim tartışmasını etkilemek için finans sektörünün araçlarını kullanıyor. Geçen ay bir aktivist koruma fonu, büyük bir fosil yakıt şirketi olan Exxon Mobil Corporation'ın iklim kriziyle mücadelede daha fazlasını yapmasını sağlamak için şirketin en az iki yönetim kurulu üyesini koltuklarından etti.

Büyük yatırım şirketi Blackstone gibi diğerleriyse, yeni yatırımlarının kümülatif karbon salımlarını, satın alımın ardından yüzde 15 oranında azaltmaya yönelik planlar yaptı.

Yine de bir şirketin hem iş hem de toplumsal/ekolojik performansındaki faktörleri hesaba katan bir hesaplama yöntemi olan “üçlü bilanço” adlı yöntem Wall Street'te ilgi görüyor olsa da, yalnızca kurumsal iklim taahhütlerindeki artış ve bankacıların emisyonları dikkate almasıyla mevcut gidişatın değişmesi pek olası değil.

İklim değişikliği birçok nedeni ve bundan da fazla etkisi olan bir olgu, dolayısıyla en kötü sonuçlarının önlenmesi için muhtemelen bütün toplumun değişmesi gerekiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU