Hazırlık maçlarını tamamlayan ay-yıldızlılar, İtalya karşılaşmasını bekliyor... Çetiner: EURO 2020 öncesi ümitliyiz, bu Türkiye adına çok sevindirici

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2020 finalleri öncesi hazırlık maçlarını 2 galibiyet, 1 beraberlikle tamamladı. Spor yazarı Faik Çetiner, Türkiye'nin son durumunu ve Avrupa Şampiyonası'ndaki şansını Independent Türkçe için yorumladı

Türkiye, EURO 2020 finallerinde İtalya, Galler ve İsviçre ile gruptan çıkma mücadelesi verecek / Fotoğraf: AA

Geçen yıl düzenlenmesi planlanan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) için geri sayım başladı.

11 Haziran-11 Temmuz arasında 24 takımın 6 ayrı grupta mücadele edeceği turnuva, Roma'da oynanacak İtalya-Türkiye maçıyla başlayacak.

Liglerin sona ermesinin ardından Antalya'da toplanan ay-yıldızlılar, burada oynadığı iki hazırlık maçıyla kampın ilk etabını tamamlayarak Almanya'ya hareket etti.

Antalya'da oynanan ilk hazırlık maçında Azerbaycan'ı 2-1 yenen Türkiye, ikinci karşılaşmasında Gine ile 0-0 berabere kaldı.

EURO 2020 öncesi kampın ilk bölümünde takıma davet edilen 30 oyuncudan Gökhan Akkan, Halil Akbunar, Efecan Karaca ve Mahmut Tekdemir'in kadrodan çıkarılmasıyla 26 kişilik Türk ekibi son şeklini aldı.

 

 

Kampın ikinci bölümü için 2 Haziran'da Almanya'ya giden A Milli Takım, buradaki son hazırlık karşılaşmasını Moldova ile oynadı.

Benteler Arena'da Azerbaycan ve Gine maçlarının aksine ideal 11'ine yakın bir kadroyla başlayan teknik direktör Şenol Güneş, İtalya maçı öncesi takımın son durumunu görme şansı buldu.

Karşılaşmaya kalede Uğurcan Çakır, savunmada Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Zeki Çelik, Umut Meraş, orta alanda Okay Yokuşlu, Yusuf Yazıcı, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Kenan Karaman ve ileride Burak Yılmaz ile başlayan Türkiye, ikinci yarıda Cengiz Ünder, Kaan Ayhan, Orkun Kökçü, Ozan Kabak, Taylan Antalyalı ve Mert Müldür değişiklerini gerçekleştirdi.

Müsabakayı ise 58. dakikada Burak Yılmaz ve 77. dakikada Cengiz Ünder'in attığı gollerle 2-0 kazanan Türkiye, EURO 2020 öncesi son hazırlık maçını kazanarak İtalya maçı için moral depoladı.

Rakipler de hazırlıklarını sürdürüyor

Türkiye'nin EURO 2020 finalleri A Grubu'ndaki rakipleri İtalya, İsviçre ve Galler de turnuva öncesi son hazırlıklarını sürdürüyor.

A Grubu'nun favorileri arasında gösterilen ev sahibi ekiplerden İtalya, ilk hazırlık maçını San Marino ile oynadı.

28 Mayıs'ta Sardegna Arena'da rakibini konuk eden "Gök Maviler", sahadan 7-0'lık galibiyetle ayrıldı.

İtalya, ikinci ve son hazırlık maçına bu akşam Çekya karşısında çıkacak.

 

 

Grubun iddialı isimlerinden İsviçre, şu ana kadar iki hazırlık maçını tamamlayarak turnuvayı beklemeye başladı.

30 Mayıs'ta ABD ile karşılaşan İsviçre, rakibini 2-1 mağlup etti. İkinci maçını Lihtenştayn'a karşı oynayan kırmızı-beyazlılar, sahadan 7-0 zaferle ayrıldı.

A Grubu'nda Türkiye'nin bir diğer rakibi Galler ise Fransa ile oynadığı hazırlık maçından 3-0'lık yenilgiyle döndü. Büyük Britanya temsilcisi, son hazırlık karşılaşmasına yarın Arnavutluk karşısında çıkacak.

Spor yazarı Faik Çetiner, Türkiye'nin son durumunu ve Avrupa Şampiyonası'ndaki şansını Independent Türkçe için yorumladı.

Çetiner: EURO 2020 öncesi ümitliyiz, bu Türkiye adına çok sevindirici bir gelişme

Oynanan üç hazırlık maçının da oyun anlamında tatminkar olmadığını ancak buna karşılık bu maçların da ölçü alınmaması gerektiğini vurgulayan Faik Çetiner, "Hazırlık maçları finaller için pek ışık vermedi. Moldova maçı açılışta oynayacağımız İtalya karşılaşmasının provası değildi. Belki ilk 11 olarak benzer kadro çıkacaktır ancak bu moral maçıydı" yorumunu yaptı.

EURO 2020 finallerinde ev sahibi İtalya ile oynanacak açılış maçında senaryonun çok daha farklı olacağını belirten Çetiner, şu değerlendirmeyi yaptı:

İtalya turnuvanın ev sahibi. İtalya maçında senaryo farklı, roller farklı olacak. İtalya karşısında Moldova'nın rolünde belki biz, bizim rolümüzde de İtalya'nın olacağı bir oyun olacak. O maçta ancak planı, formatı, duygusu daha farklı olacak. Biz kendi sahamızda bekleyen, rakip daha çok topla oynayan olacak. Ben böyle bir maç bekliyorum. 

Çetiner, uluslararası arenada gerçekleştirilen maçların havasının farklı olacağını ve A Milli Takım'da oynayan oyuncuların çoğunun Avrupa deneyimi olduğunu belirterek, "Bu bakımdan kendilerini gösteren, o platformlarda başarılı işler yapmış oyuncular. EURO 2020'de bundan çok farklı bir milli takım göreceğiz. Hatırlayın elemelerdeki maçta Fransa favoriydi ancak biz onları yendik. Her ne kadar İtalya favori de olsa maç ortada. Türkiye'nin İtalya'ya yenilmeyeceğini düşünüyorum ancak şunu söylemeliyim: Bu bizim için kader maçı. Grupta devam etme şansımızı sürdürmek istiyorsak İtalya'ya kaybetmememiz lazım. Eğer kaybedersek işimiz çok zora girer" yorumunda bulundu. 

 

 

"Oyuncu tercihi polemikleri yersiz"

Teknik direktör Şenol Güneş'in 30 kişilik aday kadroyu açıklamasıyla başlayan oyuncu tercihi tartışmalarına da değinen Çetiner, bu tarz polemiklerin yersiz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Öbürünü de alsa bu sefer 'O niye yok' diyecekler. Kalanlarla gidenler arasında kimi çıkartırsan bunlar konuşulur. Tercihler bence doğru ancak Rıdvan-Caner meselesinde Şenol Hoca'ya katılıyorum. Bana da sorsan Rıdvan'ı alırdım. Genç, dinamik, hırslı, arzulu, böyle maçlarda başarıya daha aç. Caner, maç başladığında kendisini sol açık zannediyor herhalde. Zaten futbola forvet olarak başladı. Hiçbir zaman bir sol kanat savunucusu olmadı, olamaz da... Müdafaa tarafı hiç yok. Burada tabii ki teknik direktörlerin de kabahati var. Bir oyuncu kazanılan korneri kullandıktan sonra kendi alanını bu kadar boş bırakır mı? Bunu Milli takımda da Fenerbahçe'de de yapıyor. 'Geçen sene çok asist yaptı' diyorlar. Peki, yedirdiği gollere de bakın. Göztepe maçı yeterlidir bunun için ama kaç tane maçı var böyle. Bu nedenle Rıdvan-Caner tercihi konusunda Şenol Hoca yüzde 100 haklı.

"Tecrübeli ayakların olması elbette büyük avantaj"

Turnuvaya katılacak takımlar arasında Türkiye yaş ortalamasıyla en genç, Belçika ise en yaşlı takım oldu.

Bu durumun olumlu ve olumsuz yanlarından bahseden Çetiner, EURO 2020'deki müsabakalara tek maç gözüyle bakılması gerektiğini dile getirerek, "Tecrübeli ayakların olması elbette büyük avantaj çünkü gençlik bir yere kadar götürür. Belçika turnuvanın ey yaşlı takımı ancak buna bakmamak lazım. En iddialı takımlardan biri olacak. Bizim takımda genç oyuncular ve biraz tecrübeli ayaklar var. Tecrübeli ayaklar var da mı alınmadı? Hayır! Bir-iki kişi belki tartışılabilir ancak Şenol Hoca en iyi kadroyu seçti. Onun dışında Türkiye'deki malzeme de kadro da bu" ifadelerini kullandı.

A Milli Takım'ın geçmiş dönemlerde katıldığı turnuvalarla şimdi arasında büyük bir fark yakalandığını söyleyen Çetiner, "Şimdi her turnuvaya çok olmasa da iddialı başlıyoruz. EURO 2020 öncesi çok çok ümitliyiz. Bu Türkiye adına çok sevindirici bir gelişme" şeklinde görüş belirtti.

A Milli Takımın 26 kişilik EURO 2020 kadrosu şöyle:

Kaleci: Mert Günok, Uğurcan Çakır, Altay Bayındır.

Defans: Zeki Çelik, Mert Müldür, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Ozan Kabak, Çağlar Söyüncü, Umut Meraş, Rıdvan Yılmaz.

Orta saha: Okay Yokuşlu, Taylan Antalyalı, Dorukhan Toköz, Ozan Tufan, Orkun Kökçü, Yusuf Yazıcı, İrfan Can Kahveci, Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Abdülkadir Ömür, Kerem Aktürkoğlu.

Forvet: Burak Yılmaz, Enes Ünal, Kenan Karaman, Halil Dervişoğlu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU