Arizona, Nazi usulü gaz odasıyla infazı geri getirmeyi planlıyor

Arizona'da bir mahkum en son 1999'da gaz kullanılarak idam edilmişti

Nuremberg Duruşmaları'nda kanıt olarak kullanılan, Dachau'daki toplama kampında yer alan Zyklon etiketleri. Birinci ve üçüncü şeritte üretici bilgisi ve marka adı yer alırken, ortadaki şeritteyse "Zehirli gaz! Yalnızca eğitimli personel tarafından açılması ve kullanılması gereken siyanür karışımı" yazıyor (USHMM / Ulusal Arşivler)

ABD'nin Arizona eyaleti, Nazi ölüm kamplarında kullanılan öldürücü gaz hidrojen siyanürü kullanarak, 7 yıl önce durdurulan infazları yeniden başlatmak istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halihazırda 115 mahkumun idam cezasına çarptırıldığı, Cumhuriyetçi Parti'nin kontrolündeki eyalette 2014'ten bu yana herhangi bir infaz gerçekleştirilmedi. 2014'te hükümlü Joseph Wood'un infazında aksilik yaşanmış, Wood'un tam anlamıyla ölmesi iki saat sürmüş ve kendisine 15 enjeksiyon yapılmıştı.

The Jerusalem Post, Arizona'nın ceza infaz kurumunun ölümcül siyanür gazını yapmak için gereken malzemelere şimdiden 2 bin dolardan (yaklaşık 17 bin TL) fazla para harcadığını bildirdi. Sözkonusu para potasyum siyanür, sodyum hidroksit topakları ve sülfürik asitten oluşan bir katı kalıbı satın almak için harcandı.

İddiaya göre eyalet, 1942-1945 arasında Nazi Almanyası'ndaki gaz odalarında 1 milyondan fazla Yahudiyi ve diğerlerini katletmek için kullanılmış öldürücü siyanür bazlı kimyasal Zyklon B'yi kullanmaya hazırlanıyor.

Arizona'nın gaz odası 22 yıldır kullanılmıyor ve yetkililer şimdi odanın çalışır durumda olduğundan emin olmak için kontroller yapıyor.

Arizona en son 1999'da Alman uyruklu Walter LaGrand'ı gazla infaz etmişti. Bir görgü tanığının ifadesine göre raporda, bu infazda kurbanın ölmesinin 18 dakika aldığı ve bu sırada LaGrand'ın şiddetle öksürdüğü ifade edildi.

1984'te bir çocuğu öldürmekten hüküm giyen 65 yaşındaki Frank Atwood, idam cezasına çarptırılan mahkumlar listesinde ilk sırada yer alıyor.

Avukatı Joseph Perkovich şunları söyledi:

Frank Atwood ölmeye hazır. Kendisi Rum Ortodoks inancına sahip birisi ve bu an için hazırlanıyor. Ama işkence görmek ve beceriksizce bir şekilde idam edilmek istemiyor.

 


Kâr amacı gütmeyen, tarafsız, hukuk ve avukatlık kuruluşu Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) bunu "korkunç" olarak nitelendirdi.

ACLU, "Arizona eyaleti infazları yeniden başlatmak istiyor ve gaz odasını Auschwitz'de kullanılan öldürücü gaz hidrojen siyanürün kullanılması için hazırlıyor. Bu adalet değil, korkunç bir şey" diye tweet attı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.in Independence.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU