Otomatik Bilgi Paylaşımı yürürlüğe girdi: Yurtdışında yaşayan 7 milyon vatandaşın finansal bilgileri ilgili ülkelerle paylaşılacak

Cumhurbaşkanı Kararlarıyla vergisel işlemlere yönelik bazı çok taraflı anlaşmaların yürürlük tarihleri tespit edildi

Cumhurbaşkanı Kararlarıyla vergisel işlemlere yönelik bazı çok taraflı anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürrülüğe girdi / Fotoğraf: AA

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 21 Nisan 2017 tarihinde Paris'te imzalanan "Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması"nın yürürlük tarihinin, Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri uyarınca en erken 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemlerine uygulanmak üzere 3 Şubat 2020 olarak tespit edilmesi kararlaştırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başlangıç tarihi 1 Ocak 2019

Bir diğer kararla, 30 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da imzalanan "Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması"nın yürürlük tarihi, Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri uyarınca en erken 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemlerine uygulanmak üzere 18 Aralık 2020 olarak tespit edildi.

karar.jpg
Cumhurbaşkanı kararı 1 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlandı / Fotoğraf: Resmi Gazete

 

CHP'li Çakırözer: Bu hatadan mutlaka geri dönülmeli

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, otomatik finansal bilgi paylaşımına ilişkin uluslararası anlaşmanın yürürlüğe girmesine tepki göstererek, "Yurt dışındaki vatandaşımızı, 'Kara listeye girmeyeceğim.' diye Alman, İngiliz ve Amerikalının vergi memurunun karşısına eli kolu bağlı çıkaramazsınız. Bu hatadan mutlaka geri dönülmeli" dedi.

Çakırözer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması'nın yürürlük tarihinin, 1 Ocak 2019'dan itibaren başlayan vergilendirme dönemlerine uygulanmak üzere 3 Şubat 2020 olarak tespit edildiğini hatırlattı.

"7 milyon vatandaşın finansal bilgileri paylaşılacak"

Yurt dışında yaşayan 7 milyon vatandaşın finansal hesap bilgilerinin, 2019 ve 2020'yi de kapsayacak şekilde ilgili ülkelerle paylaşılmasının söz konusu olduğuna dikkati çeken Çakırözer, bu vatandaşların bir kısmının işsizlik, yoksulluk ve çocuk yardımı aldığına işaret etti.

Çakırözer, bu vatandaşların bulundukları ülkenin vergi teşkilatıyla karşı karşıya gelebileceği ve maliyenin "Senin Türkiye'de şu kadar hesabın varmış, gel bakalım." şeklindeki muamelesine maruz kalabileceği uyarısında bulundu.

"2019 ve 2020'ye ait finansal bilgiler hiçbir şekilde paylaşılmamalı"

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de 10 milyarlarca lira, milyarlarca avro birikimi olduğunun tahmin edildiğine değinen Çakırözer, "Yurt dışındaki vatandaşımızı, 'Kara listeye girmeyeceğim.' diye Alman, İngiliz ve Amerikalının vergi memurunun karşısına eli kolu bağlı çıkaramazsınız. Bu hatadan mutlaka geri dönülmeli. Hem 'Paranızı getirin, Türkiye'ye yatırın.' diyoruz hem de onları kendi elimizle ihbar ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çakırözer, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"2019 ve 2020'ye ait finansal bilgiler hiçbir şekilde paylaşılmamalı. Bu, sakıncalı bir durum. Anlaşmanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022'ye ertelenmeli. Anlaşmanın uygulama takvimi açıkça ve belirsizliğe yer bırakmaksızın, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza duyurulmalı. Türkiye, bakanlıkları ve diğer kurumlarıyla yurt dışındaki vatandaşlarımıza geniş bir bilgilendirme ve danışma mekanizması kurmalı"

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU