Yıllar önce Mars'ta kaderine terk edilen uzay aracı görüntülendi

Spirit'le irtibat 2010'da kopmuştu

Spirit uzay aracı kırmızı daire içinde görülebilir (NASA)

Amatör bir gökbilimci, NASA'nın Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki uzay aracı Mars Reconnaissance Orbiter'ın (Mars Keşfi Yörünge Aracı) 25 Nisan'da çektiği bir görüntüde artık kullanılmayan bir gezgini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansının Mars keşif aracı programının parçaları olan Spirit ve ikizi Opportunity 2004'te yüzeye inmişti. Çalışmalarını yıllarca sürdüren Opportunity'yle temas 2018'deki bir toz fırtınasında kesilmiş, NASA 2019'da misyona nokta koyulduğunu bildirmişti.

Spirit ise daha erken pes etmişti. Zira uzay aracı 2009'da yüzeyde sıkışmış ve bir sonraki yıl da irtibat kopmuştu. NASA, 2011'de görevin tamamlandığını ilan etmişti.

Şimdiyse NASA'da yazılım mühendisi olarak çalışan aynı zamanda sosyal medya hesaplarından "yurttaş bilimci" olarak paylaşımlarda bulunan Kevin Gill, nisanda çekilen görüntüyü inceledi. Gill, yörünge kaşifinin bünyesindeki HiRISE adlı kamerayla kaydedilen fotoğrafın yakınlaştırılmış bir versiyonunu 1 Haziran'da Twitter'da paylaştı.

Bu çarpıcı fotoğrafta kırmızı daire içine alınan Spirit, karanlık ve tozlu bir tümsek gibi görünüyor.

Spirit'in ne kadar toz topladığını kesin olarak söylemek güç. Ancak uzay aracıyla temasın en son 11 yıl önce kurulduğu düşünülürse bu durum hiç şaşırtıcı değil.  

 

Independent Türkçe, CNET, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU