Lübnan 19. yüzyılın ortalarından bu yana en kötü küresel ekonomik krizlerden birini yaşıyor

Raporda Lübnan’da GSYİH’nin 2019’da yüzde 6,7 ve 2020’de ise yüzde 20,3 oranında küçüldüğü belirtildi

Geçen yıl büyük bir patlama yaşanan Beyrut Limanı’nın havadan görünümü (AFP)

Dünya Bankası (WB) bugün yayınladığı raporunda, Lübnan’ın 150 yıldan fazla bir süreden bu yana yaşanan en kötü 10 küresel kriz arasında yer alabilecek bir ekonomik çöküşün batağına saplandığı konusunda uyarı yapıldı.

Söz konusu raporda, ciddi bir ekonomik bunalım yaşayan Lübnan’daki GSYİH’nın 2021’de yüzde 9,5 oranında daralmasının beklendiği ifade edilerek, “Lübnan’da siyasi istikrarsızlıkla birlikte yaşanan bu ekonomik krizin, 19. yüzyılın ortalarından bu yana dünya düzeyindeki en şiddetli 10 krizden biri ve belki de en şiddetli üç krizden biri olması muhtemeldir” ifadesi yer aldı.

Raporda Lübnan’da GSYİH’nin 2019’da yüzde 6,7 ve 2020’de ise yüzde 20,3 oranında küçüldüğü belirtildi. 2020 yılında 33 milyar dolara düşmesi beklenen GSYİH, dolar bazında yüzde 40 oranında düştü.

Raporda ayrıca görevlerini tam olarak yerine getirecek bir yürütme otoritesinin yokluğunda kurtarma politikalarının uygulanmamasının devam etmesinin, zaten kötüleşen sosyal ve ekonomik koşulları ve kırılgan toplumsal barışı tehdit ettiğine vurgu yapıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU