DSÖ, koronavirüs varyantlarının ilk görüldükleri ülkelerle anılmalarını önlemek için antik Yunan harflerini kullanacak

DSÖ artık, koronavirüs varyantlarının Alfa, Beta, Gama gibi antik Yunan harfleriyle isimlendirileceğini duyurdu

Fotoğraf: Unsplash

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ilk ortaya çıktıkları ülkelerin adlarıyla anılmasının bu ülkelerin tepkisini çekmesi sonrası, mutasyon virüsleri tanımlamak için antik Yunan alfabesi kullanılmasına karar verdi.

Bugüne dek kamuoyu ve medyada ilkin Birleşik Krallık, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'da saptanan varyantlar bu ülkelerin isimleriyle anılırken DSÖ, Yunan alfabesinin harflerini kullanarak, bilimsel literatürdeki karmaşık sayıları yazmakta zorlanıp kısa yoldan ulus etiketleyenlere örnek olmayı amaçlıyor. 

Hindistan'a Delta ve Kappa

İlkin Hindistan'da çıkan çifte mutasyona uğramış varyant B.1.617'ye bundan böyle Delta Varyantı diyeceğini duyuran DSÖ, Hindistan'da B.1.617'den evvelki varyanta da Kappa Varyantı adını verdi.

Modi hükümeti tepki göstermişti

Öncesinde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs için kullandığı 'Çin virüsü' tabiri Çin'le ilave kriz çıkarmış, yaygın bir söylem haline gelmesi de Asya kökenli ABD vatandaşları tarafından dava konusu yapılmıştı.

Hindistan'da çıkan mutasyon geçirmiş varyanta 'Hint varyantı' denilmesine tepki gösterem Yeni Delhi yönetimi de 12 Mayıs'ta resmi itirazlarda bulunmuştu.

Hindistan hükümeti, sosyal medya platformlarından, Hint varyantı tabirini kullanan tüm paylaşımların ülkenin imajına zarar verdiği gerekçesiyle kaldırılmasını talep etmişti.

"Hiçbir ülke damgalanmamalı"

DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Yunan alfabesiyle kolay ve yansız adlandırmayı tanıtırken, "Etiketleme, önemli bilimsel bilgiler aktaran ve araştırmalarda kullanılan bilimsel isimlerin yerini tutamaz. Hiçbir ülke Kovid varyantlarını saptadığı ve bildirdiği için damgalanmamalıdır" dedi. 

Omega'ya kadar yolu var

DSÖ'nün açıklamasına göre SARS-CoV-2 genetik soylarının isimlendirilmesi ve izlenmesi için yerleşik isimlendirme sistemleri bilim adamları tarafından ve bilimsel araştırmalarda kullanılmaya devam edecek, ancak bilimle ilgili olmayan kamuoyuna açıklama yapılırken anlaşılmasını kolaylaştırmak için Yunan alfabesinin Alfa, Beta, Gamma gibi harfleri kullanılacak. 

Buna göre Birleşik Krallık  varyantı diye bilinen B.1.1.7'ye Alfa, Güney Afrika'da yayılan 501Y.V2. varyantına Beta, Brezilya varyantları diye bilinen P.1 ve P.2'ye Gamma ve Zeta, martta ABD'de bildirilen iki varyanta Epsilon ve Iota denilecek.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU