Etiyopya’da ABD baskısına karşı protestolar düzenlendi

Washington’a karşı protestolar gerçekleştiren binlerce gösterici Nahda Barajı’nın doldurulmasını istedi

Başkent Addis Ababa dün Batı baskısına karşı düzenlenen protestoya sahne oldu. (AP)

Abiy Ahmed yönetimini destekleyen binlerce Etiyopyalı gösterici dün yetkililer tarafından düzenlenen hükümet yanlısı gösterilerde ABD’yi, ülkelerine yapılan yardımlara kısıtlamalar getirmekle suçladı. Söz konusu gösterilerin Tigray Bölgesi’ndeki çatışma ve Nahda Barajı anlaşmazlığı sebebiyle, ABD’nin ülkenin iç siyasetine müdahil olmasından dolayı düzenlendiği bildirildi.

10 binden fazla kişi katıldığı gösteride İngilizce, Arapça ve Amharca dilindeki pankartlar yer aldı. Katılımcılar, Mısır ve Sudan’ın önümüzdeki haftalarda yapılması planlanan rezervuarın ikinci dolum aşamasına karşı çıktığı Nahda Barajı’na atıfta bulunarak “ABD tarafsızlığını göster”, “Etiyopya’nın gardiyana ihtiyacı yok”, “Barajı doldurun” ve benzeri sloganlar attı.

ABD bir hafta önce, Tigray’daki çatışmalar sebebiyle Etiyopya’ya yapılan ekonomik ve güvenlik yardımlarına kısıtlamalar getirmişti.

Yapımı 4 milyar dolara mal olan Nahda Barajı’nın doldurulması uluslararası tartışmaları da alevlendirdi. Etiyopya üreteceği elektriğin ekonomisini geliştirmek için gerekli olduğunu savunurken Mısır ve Sudan bu durumun Nil sularındaki haklarını ihlal ettiğini belirtiyor.

Addis Ababa Belediye Başkanı Adanech Abebe, Gençlik Bakanlığı tarafından düzenlenen gösteride şu açıklamada bulundu:

“Asla diz çökmeyeceğiz. ABD ile müttefiklerinin koştuğu şartlar ve seyahat kısıtlamaları kabul edilemez. Düzeltilmesi gerek.”

ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey D. Feltman’ın Etiyopya, Sudan ve Mısır liderleriyle istişarelerde bulunmak ve bölgedeki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak için önümüzdeki hafta bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor. Ayrıca temsilci anlaşmazlıkları çözme noktasında atılacak adımları da Beyaz Saray’a iletecek.

Joe Biden yönetimi, önümüzdeki temmuz ayında başlanması planlanan baraj rezervuarının ikinci dolum aşamasıyla ilgili ortaya çıkan mevcut gerilimi durdurmak için, Feltman’ın bu yıl 4-13 Mayıs tarihleri arasında Mısır, Sudan ve Etiyopya’ya yaptığı ziyaretler ile çatışma hattına dahil olmuştu.

Biden geçtiğiniz hafta Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, “tüm tarafların su ve kalkınma haklarını koruyan bir anlaşmaya varılması noktasında önümüzdeki dönemde diplomatik çabaların güçlendirileceği” konusunda söz verdi.

Abiy Ahmed hükümeti, müzakerelerin yeniden başlamasına veya Mısır ve Sudan ile olası bir anlaşmaya varılması seçeneğine bakılmaksızın Nahda Barajı’nın doldurulması konusundaki hamlelerine devam ediyor. Refah Partisi’nin yürütme komitesi Etiyopya Barajı’nın doldurulmasının ikinci turunun tamamlandığını duyurdu. Ayrıca yaklaşan seçimlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının Etiyopyalıların ve genel olarak ülkenin kaderini belirleyeceği vurgulandı.

Komite, Mısır ve Sudan’ın endişelerine cevap olarak Etiyopya üzerindeki uluslararası baskılara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Etiyopya’nın ulusal çıkarlarından, bölgede önemli çıkarları olan güçler tarafından dayatılan diplomatik baskı ve diğer etkiler sebebiyle asla taviz vermeyeceği herkes için açık olmalıdır.”

Etiyopya Haber Ajansı tarafından dün yayınlanan bir açıklamada da şu ifadeler yer adı:

“Etiyopya’nın bölgedeki çıkarları, genel olarak bölgede ve özelde Kızıldeniz’de payı olanlar arasında yaşanan anlaşmazlıklara veya çatışmalara değil, herkes için ‘kâr’ ilkesine dayanıyor.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU