Tek başına Çin'e kafa tutan "Wong Nine" gözaltına alındı

Demokrasi yanlısı protestoların dikkat çeken simalarından Alexandra Wong, 2019’da ortadan kaybolmuş ve sonrasında Çin anakarasında gözaltında tutulduğunu açıklamıştı

Alexandra Wong, 2019'daki kitlesel protestolarda Birleşik Krallık bayrağıyla eylemlerin dikkat çeken simalarındandı (AFP)

Hong Kong'da polis, Pekin'deki Tiananmen olaylarının 32. yıldönümü dolayısıyla tek kişilik bir gösteri düzenleyen 65 yaşındaki demokrasi aktivisti Alexandra Wong'u gözaltına aldı.

Hong Kong'da demokrasi yanlısı eylemlerin başlıca figürlerinden biri olan "Wong Nine" lakaplı aktivist, dün elinde "4 Haziran, Tiananmen'in ağıtı" yazılı bir notla ve Hong Kong demokrasi hareketinin sembollerinden sarı şemsiyeyle Pekin'in irtibat bürosu önünde slogan atmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polisin kameraya kaydettiği kadının, kendisini engellemeye çalışan görevlilere "Burada tek başınayım, sadece yaşlı bir kadınım. Niye beni durduruyorsunuz?" dediği belirtildi. Olaydan kısa bir süre sonra Wong'un gözaltına alındığı açıklandı.

Hong Kong'da demokrasi yanlılarının 1989'da Çin'in Tiananmen Meydanı'ndaki muhaliflere yönelik kanlı müdahalesini anmak için düzenlemek istediği protestolar, pandemi gerekçesiyle yasaklanmıştı. Aktivistlerin dün Hong Kong'da Çin hükümetini temsil eden İrtibat Bütosu önünde düzenleyeceği eyleme de izin verilmemişti. 

2019'da ortadan kaybolmuştu

Hong Konglu demokrasi yanlılarının 2019'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı düzenlediği ve aylar süren kitlesel gösterilerin dikkat çeken simalarından Wong Nine, o dönem bir süre ortadan kaybolmuştu. Daha sonra ortaya çıkan Wong, Şenzen'e yaptığı seyahat sırasında Çin anakarasında gözaltında tutulduğunu açıklamıştı.

Uzun yıllar Birleşik Krallık hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilen Hong Kong'da, sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı özerk yönetim modeli "bir ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.

Hong Kong Parlamentosu'nda geçen yıl "ulusal güvenliği tehlike attıkları" gerekçesiyle bazı muhalif milletvekilleri görevden alınmış, bu durumu protesto amacıyla 15 muhalif milletvekili topluca istifa etmişti.


Independent Türkçe, AFP, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU