Jalisco karteli polisin peşine düştü: "Nerede olduğunuzu biliyoruz"

Jalisco karteli, "Savaş istiyorsanız savaş göreceksiniz. Nerede olduğunuzu bildiğimizi zaten gösterdik. Gözaltına aldığınız her bir üyemiz için iki üyenizi öldüreceğiz" açıklamasıyla özel polis birimini ortadan kaldırma tehdidinde bulunmuştu

Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG), Meksika'nın en hızlı büyüyen kartelleri arasında (CJNG)

Suç örgütleri ve uyuşturucu kartelleri arasındaki rekabetin ve şiddetin hız kesmediği Meksika'da, Jalisco karteli hükümetin gerilimi düşürmeye yönelik "Kurşun değil Kucaklaşma" politikasına polise savaş açarak yanıt verdi.

Kartel üyeleri, son dönemde Guanajuato eyaletinde seçkin polis güçlerinin bazı üyelerinin evlerine baskınlar düzenledi, diğer polislerin isimlerini ve adreslerini öğrenmek için ailelerinin önünde onlara işkence yaptı ve birçok polisi kaçırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taktik Grup olarak tanınan özel polis gücünün yakalanan üyelerine kötü muamele ettiğini belirten Jalisco karteli, bu ay "Savaş istiyorsanız savaş göreceksiniz. Nerede olduğunuzu bildiğimizi zaten gösterdik. Gözaltına aldığınız her bir üyemiz için iki üyenizi öldüreceğiz" açıklamasıyla özel polis birimini ortadan kaldırma tehdidinde bulunmuştu.

Jalisco kartelinin rakip Sinaloa kartelinin desteklediği çetelerle savaştığı Guanajuato'da şu ana dek kaç polisin öldürüldüğü konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Yerel basın kooperatifi Poplab'a göre bu yıl en az 7 polis kartel tarafından öldürüldü. Eyalet polisi, geçen hafta evinden kaçırılan bir polisin cesedinin yol kenarında bulunduğunu duyurmuştu.

Polisler çözümü saklanmakta buldu

Özel polis gücüne bağlı birçok polisin, peşlerindeki kartelden kaçmak için aileleriyle evlerinden ayrılarak saklandığı belirtiliyor.

Meksika'daki son dönemde kartel savaşlarında öldürülen polis sayısının en yüksek olduğu eyalet olan Guanajuato'da 2018'den bu yana en az 261 polis şiddete kurban gitti. Eyalet yönetimi, polise yönelik şiddeti azaltmak için 17 Mayıs'ta polislere verilen koruma desteğini artırma kararı almıştı.

Kartellerle çatışmaları azaltmaya çalışan Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, çözüm için işsizlik gibi toplumsal sorunların çözümüne yönelik uzun vadeli politikaları hayata geçirmek istediğini belirtiyor. Obrador'un “Kurşun değil Kucaklaşma” politikası, artan şiddet olayları nedeniyle tepkilere yol açıyor. 


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU