12 yıldır İsrail lideri olan Netanyahu'yu indirmeye çalışanlar tehditle karşılaştı: "Hayatınızı cehenneme çevireceğiz"

Yamina lideri Bennett’in Gelecek Var lideri Lapid’le ulusal birlik hükümeti kurmak için her şeyi yapacağını söylemesi, Başbakan Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarının sonunun yaklaştığı yorumlarına yol açtı

Ayelet Şaked'in talebi üzerine parlamento güvenlik birimi, milletvekilinin güvenliğini artırdı (Reuters)

İsrail'de merkezdeki Gelecek Var partisi (Yeş Atid) lideri Yair Lapid'in yürüttüğü koalisyon görüşmelerini destekleyeceğini açıklayan aşırı milliyetçi Yamina lideri Naftali Bennett ve partinin iki numaralı ismi Ayelet Şaked’in çok sayıda tehdit aldığı bildirildi.

Bennett’in dün Gelecek Var lideri Yair Lapid’le ulusal birlik hükümeti kurmak için her şeyi yapacağını söylemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarının sonunun yaklaştığı yorumlarına yol açtı. Lapid'in çarşamba gününe kadar koalisyon hükümeti görüşmelerini tamamlaması gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail basını, Bennett’le Yamina milletvekili ve eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked’in Netanyahu’ya karşı kurulması planlanan koalisyon hükümetini destekleme kararı nedeniyle aşırı sağcılardan çok sayıda tehdit aldığını yazdı.

Times of Israel’in haberine göre, dün akşam yaklaşık 300 kişi Şaked’in Tel Aviv’deki evinin önünde gösteri yaparak partinin kararını protesto etti. Göstericilerin "Solcu hainler", "Lapid’in işbirlikçileri" sloganları atması dikkat çekti. Yaklaşık 100 kişilik bir grup da, olası koalisyona destek için gösteri düzenledi.

Channel 12’nin haberine göre de, Bennett ve Şaked son günlerde Lapid’in koalisyon hükümetine katılmamalarını talep eden ve bazıları tehdit içeren binlerce mesaj aldı. İki ismin cep telefonlarına gönderilen mesajlarda "Sizin ve çocuklarınızın hayatını cehenneme çevireceğiz" ve "Hayatınızı katlanılmaz kılacağız" gibi ifadelerin yer aldığı belirtiliyor.  

Knesset'ten güvenliği artırma kararı

Polisin sosyal medyada Yamina üyelerine yönelik tehditleri soruşturduğu kaydedildi. 

İsrail Parlamentosu Knesset’e bağlı koruma birimi, dün Ayelet Şaked’in güvenliğini artırma kararı aldı. Bennett’e sağlanan koruma hizmetinin de bu ay başından bu yana artırıldığı bildirildi.

Bennett’in açıklamasının ardından Başbakan Netanyahu, Bennett-Lapid koalisyonun "ülkenin güvenliğini tehlikeye atacak solcu bir hükümet" olacağını savunmuştu.

Öte yandan Netanyahu destekçilerinden gelen sert açıklamalar tepkilere yol açtı. Koalisyona katılması beklenen solcu Meretz partisinden milletvekili Yair Golan, Naftali Bennett'i geleneksel Arap kıyafetleriyle gösteren fotoşopla yaratılmış bir fotoğrafı eleştirerek "Kışkırtmalarınızdan bıktık, nefretinizden bıktık" mesajını paylaştı.
 


İsrail 23 Mart’ta son iki yılda 4. defa düzenlenen erken genel seçim için sandık başına gitmiş, sonuç yeni bir koalisyon krizine yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in koalisyon hükümetini kurmak için görevlendirdiği Başbakan Netanyahu yeterli desteği bulamamıştı.

Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs'ta koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'nun rakibi Lapid'e vermişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU