Eski KKTC Başbakanı Atun: Kutlu Adalı cinayetini radyodan öğrendim, polis bize bilgi vermedi

Atun açıklamasında, "Bir şey biliniyor ise bunu ancak polis bilebilirdi. Ne varsa polis dosyasında var. O bile bizim bilgimize gelmedi" dedi

Fotoğraf: Haber Kıbrıs

Eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hakkı Atun, 25 yıl önce işlenen gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Yenidüzen gazetesinden Ayşe Güler'e açıklamalarda bulundu.

Olayı her vatandaş gibi radyodan öğrendiğini ifade eden Atun, "Onun dışında bir şey biliniyor ise bunu ancak polis bilebilirdi. Ne varsa polis dosyasında var. O bile bizim bilgimize gelmedi" dedi.  Altun, polis dosyasını hiç okumadığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atun, Yeniden soruşturma açılmasının gündemde olduğunun belirtilmesi üzerine , "Fırsat var. Bu karanlıktan kurtulabiliriz. Bunun başlangıç dosyası, polisteki dosyadır. Herkesten fazla bu dosyanın aydınlatılmasını istiyorum. Bugün, Kutlu Adalı’yı tanıyıp, hayatta olan çok az insan var. Eli, kalemi oldukça güçlüydü" ifadesini kullandı.

Atun'un konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

Kutlu Adalı cinayetinde dönemin Başbakanıydınız. Adalı, o dönemde St. Barnabas baskınına ilişkin yazıları kaleme almıştı. O gün neler yaşandı?

St Barnabas olayında hiçbir bilgimiz yoktu. O zamanki idare şekli, asker, güvenlik ve hudutla ilgili konularda Başbakanlık’tan kopuk hareket ederdi… Kendisi karar alır ve uygulardı. Bu konuda bize niçin yapıldı, sonucu nedir bilgi verilmezdi. Tamamen kendilerinin bildiği, yaptığı bir olaydı. Onun dışında hiçbir bilgi sahibi olmadık.

Bu olaylar sonrasında Adalı, tehdit aldığını da defalarca kaleme almıştı.

Tehdit aldığını ben bugünkü (dünkü) haberlerden öğrendim. Bizim böyle bir şeyden haberimiz yoktu, polis bize bilgi vermezdi.

Polis dosyasında ne vardı?

Başbakan olarak bu konuların hep dışındaydık. Vatandaş ne kadar bir şey duymuş, görmüş ise biz de o kadar öğrendik. Onun dışında bir şey biliniyor ise bunu ancak polis bilebilirdi… Ne varsa polis dosyasında var. O bile bizim bilgimize gelmedi.

Başbakan olduğunuz dönemde, polis soruşturmasına ilişkin dosyayı okumadınız mı?

Dosyayı hiç okumadım…

Peki, Adalı’nın öldürüldüğünü nasıl öğrendiniz, olay yerine gittiniz mi?

Herkes gibi olayı radyodan öğrendim. Bize kimse böyle bir olay olduğunu söylemedi. Bu olayın içine dahil olmadık. Olayı duyduğumuzda dehşete kapıldık…

Olay sonrasında polisten bilgi almadınız mı?

Hatırladığım kadarıyla bilgi bile almadık.

Başbakan olduğunuz dönemde faili meçhul bir cinayet işlendi, olayın ardından  Adalı’nın ailesiyle görüştünüz mü? Bu olaydan endişe duydunuz mu?

Hayır, Kutlu Adalı’nın ailesiyle hiç görüşmedim. Araştırma yapacak bir makam değildik, neden hükümet bu konunun içine bulaşsın ki? Ama eşi hakkını aradı. Her vatandaş gibi biz de bu endişeyi yaşadık… Türkiye’den kaynaklanan bir olay olduğu için yapacak bir şey yoktu, ne yapabilirdik? Asker bize bu konuda hiç bilgi vermedi, sorumlu makam kabul edip, bir şey söylemedi.

Şu anda yeniden soruşturma açılması gündemde…

Fırsat var. Bu karanlıktan kurtulabiliriz. Bunun başlangıç dosyası, polisteki dosyadır. Herkesten fazla bu dosyanın aydınlatılmasını istiyorum. Bugün, Kutlu Adalı’yı tanıyıp, hayatta olan çok az insan var. Eli, kalemi oldukça güçlüydü.

Sedat Peker'in iddiaları

Yayınladığı videoda, geçmişte Korkut Eken'in Rum kesimine yardım ettiği suçlamasıyla Kutlu Adalı'ya suikast düzenlemek istediğini ileri süren Sedat Peker, bunun için kendi kardeşini önerdiğini fakat daha sonra Adalı'nın kendisine yanlış tanıtıldığını öğrendiğini söylemişti.

Videonun yayınlanmasın ardından Sedat Peker'in kardeşi Atilla Peker, pazar günü "ruhsatsız silah bulundurmaktan" dolayı gözaltına alınmıştı. Eminiyet ayrıca, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili de Atilla Peker'in ifadelerini almıştı.

Korkut Eken ise yaptığı açıklama, PKK'nın Rum tarafına yaralı taşıdığı ve bunun Atilla Peker ile Kuzey Kıbrıs'a gittiğini, Kutlu Adalı'yı hiç tanımadığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Yenidüzen gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU