Trump yönetimi iklim değişikliğine ilişkin tahminlerin durdurulmasını istedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, devletin çevre ajansından, iklim değişikliğinin uzun vadeli etkileriyle ilgili tahmin yürütmeyi bırakmasını talep etti

Trump, eski başkan Barack Obama döneminde iklim değişikliğiyle ilgili alınan kararları 2017'de kaldırmıştı / Fotoğraf: Reuters 

Trump yönetimi, hükümete bağlı çevre ajansından, iklim değişikliğinin ABD üzerindeki uzun vadeli etkileriyle ilgili tahmin yürütmeyi durdurmasını istedi.

New York Times’ın haberine göre, Beyaz Saray’ın atadığı ve daha önce petrol jeoloğu olarak görev yapan ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) Başkanı James Reilly, iklim değişikliğinin muhtemel etkilerinin tahmini için 2040’a kadar yalnızca bilgisayar ortamında oluşturulan modellere başvurulması talimatını verdi.

USGS, iklim değişikliği konusunda daha önce yüzyılın sonuna kadar modelleme yapmıştı. Buna göre, yüzyılın ikinci yarısında küresel ısınmanın en çarpıcı etkilerinin görülmesi bekleniyor.

Alınan kararın, iklim değişikliğinin Amerikan toplumun her kesimine etkisine dair öngörüleri içeren ve 4 yılda bir hazırlanan kuruluşlararası Ulusal İklim Değerlendirmesi raporunu etkilemesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl yayımlanan ve Başkan Donald Trump’ın reddettiği son raporda, yüzyılın sonunda küresel ısınma nedeniyle ABD’nin karşılaşabileceği yıkıcı ekonomik ve sağlıkla ilgili sorunları öngörmek için bilgisayar modellerine başvurulmuştu. 

2021-2022 itibarıyla yayımlanması beklenen bir sonraki raporda, en kötü durum senaryosularına dair tahminler otomatik olarak yer almayacak. 

Woods Hole Araştırma Merkezi’nden iklim bilimci Philip Duffy, son kararı, bilimin siyasete alet edilmesine yönelik “yaygaracı bir çaba” olarak nitelendirdi. 

Söz konusu hamle, Beyaz Saray’ın, iklim bilimini baltalamak ve Dünya üzerinde yaşamın çoğu için varoluşsal bir tehdit oluşturan kontrolden çıkmış ısınmayla mücadele çabalarına meydan okumak için başvurduğu girişimlerin son halkası oldu. 

 

 

Bu yılın başlarında basına sızan belgelerde, Trump yönetiminin iklim değişikliği değerlendirmelerine karşı çıkmak için bir heyet oluşturduğu ve bu grubun başına karbondioksitin “şeytanlaştırılmasını” Nazi Almanya’sında Yahudilere yapılan muameleye benzeten bir iklim değişikliği inkarcısını getirdiği ortaya çıkmıştı. 

Trump’ın ulusal güvenlik konseyinde de yer alan William Happer, iklim değişikliği inkarı kampanyalarını fonlayan aşırı sağcı milyarder Robert Mercer’den destek gören bir isim. 

Küresel ısınmayı sürekli alaya alan Trump, bu konuyu soğuk havalarda daha çok gündeme getiriyor. 

Trump’ın başkan olarak attığı ilk adımsa, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı alarak, ABD’yi dünyada bu mutabakata karşı çıkan tek ülke konumuna getirmek olmuştu. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU