İklim değişikliği olimpiyatları tehdit ediyor: Tokyo'da yarışacak sporcuların sağlığı risk altında

"Hava koşulları hiç şüphesiz, olimpiyatlarda açık havada yarışacak sporculara aşırı bir baskı uygulayacak"

Japon hükümeti, 2018'de sıcak hava dalgası yüzünden binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti (Reuters)

Bilim insanları ve sporcuların katkılarıyla hazırlanan bir rapor, iklim değişikliği yüzünden ortaya çıkan yüksek sıcaklıkla nemin Tokyo Olimpiyatları'na katılacak yarışmacıların sağlığını ve performansını ciddi şekilde tehdit edebileceğini ortaya koydu.

British Association for Sustainable Sport'un 26 Mayıs'ta yayımladığı raporda, Tokyo'daki yıllık ortalama sıcaklığın 20. yüzyılın başından beri 2,86 santigrat derece arttığı yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte olimpiyatların, ülkede genellikle en yüksek sıcaklıkların yaşandığı dönem olan 23 Haziran-8 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanıyor.

CNN International'ın meteoroloji uzmanı Taylor Ward, bu tarihlerde bölgede ortalama sıcaklıkların 30-31 santigrat derece olduğunu bildirdi. Son yıllarda sıcaklıkların 40 santigrat dereceye bile yaklaştığını ifade etti. Ward sözlerini şöyle sürdürdü:

Yüksek nemle birleşen sıcaklıklar, Japonya'da son yıllarda bazı ölümcül sıcak hava dalgalarına yol açtı. Hava koşulları hiç şüphesiz, olimpiyatlarda açık havada yarışacak sporculara aşırı bir baskı uygulayacak.

Rapora imza atan isimlerden, Portsmouth Üniversitesi'nde fizyoloji profesörü Mike Tipton organizatörleri uyardı. "Olimpiyat organizatörleri, bu rapordaki uyarıları ciddiye almalı" diyen Tipton, aksi takdirde sıcak yorgunluğundan mustarip sporcuların görülebileceğini söyledi. Akademisyen şu ifadeyi kullandı:

Sporda sıcak ve/veya nemli bir ortam seyircilerin, görevlilerin ve sporcuların performansıyla sağlığını tehdit edebilir. Bir spor müsabakasındaki herkes güneş yanığı, algıda bozulma, sıcak yorgunluğu veya sıcak çarpmasından etkilenebilir.

Organizatörler daha önce, sıcaklıkların yol açabileceği tehlikeleri azaltmaya yönelik planların bir özetini yayımlamıştı. Bu özette mekanların serin kalması ve su tedarikinin kesilmemesi için hazırlıkların yapılacağı ve hava durumu hakkında sürekli veri sağlanacağı belirtilmişti. Yüksek sıcaklıkların doğurduğu risklerin nasıl azaltılacağına ve ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisine yönelik bilgi verileceği de kaydedilmişti.

 

 

Ayrıca olimpiyatlardaki bazı etkinlikler, bu konudaki endişeler sebebiyle başka yerlere alındı. Örneğin maraton, daha serin olması beklenen Sapporo kentine taşındı.

Tokyo Olimpiyatları'nın başı belada

Tokyo Olimpiyatları'nın başı, halihazırda Kovid-19'la dertte. Zira Japonya halkı, normalde 2020'de yapılması planlanan ancak pandemi sebebiyle bu seneye ertelenen etkinliği istemiyor.

Yapılan bir anket, halkın yüzde 80'inden fazlasının Tokyo Olimpiyatları'na ev sahipliği yapılmasına karşı çıktığını ortaya koymuştu.

Yaklaşık 6 bin doktorun üyesi olduğu Tokyo Sağlık Çalışanları Birliği, Tokyo'daki hastanelerin koronavirüs hastalarıyla hali hazırda dolup taştığını belirterek olimpiyatların iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, CNN International, BBC, Şarku'l Avsat

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU