MIT'den araştırmacıların yeni insansı robot tasarımı, akrobatik hareketleri mümkün kılabilir

Araştırmacılar, çalışmaları sayesinde robotların öne/arkaya doğru takla atma ve dönerek zıplama gibi hareketleri yapabileceğini düşünüyor

Tasarıma algılama sistemi eklenmesi de planlanıyor (Matthew Chignoli)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology - MIT) ve Massachusetts Amherst Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, öne/arkaya doğru takla atma ve dönerek zıplama gibi akrobatik hareketlerin yapılabileceği yeni bir insansı robot tasarladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robotların son derece dinamik hareketler yapabilmesi için aktüatörleri (robotun hareketlerinden sorumlu bileşen - tahrik düzeneği) verimli bir şekilde kullanması gerekiyor. Ancak mevcut çoğu robot, bu tür hareketler yaparken meydana gelebilecek voltaj düşüşü gibi donanımdan kaynaklanan zorlukları aşamıyor. Zira bu tür bir insansı robot karmaşık tasarım, hareket planlayıcı ve kontrol algoritması gerektiriyor.

Şimdiyse ABD'deki araştırma ekibi, aktüatöre duyarlı bir hareket planlayıcıyla desteklenen insansı robot tasarladı.

Hakem onayından geçmeyen makalelerin yer aldığı internet sitesi arXiv​'de yayımlanan makalede sunulan tasarım, robotların akrobatik hareketler yapmasını sağlayabilir.

Robotun yazılımını ve donanımını geliştiren araştırmacılardan Donghyun Kim, "Bu çalışmada, gerçekçi bir insansı robotun öne/arkaya doğru takla atma, dönerek zıplama ve bir engelin üzerinden atlama gibi akrobatik hareketler sergilemesini sağlayacak gerçekçi bir kontrol algoritması bulmaya çalıştık" dedi.

Araştırmacılar, geliştirdikleri metotla dinamik robot hareketlerinde ortaya çıkan kısıtlamaları kaldırabileceklerini bildirdi.

Zira Kim ve ekibi, tasarımlarını simülasyonlarda test etti. Elde edilen sonuçlar, insansı robotun bahsi geçen akrobatik davranışları gerçekleştirebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar tasarımlarını bir robotla test etmeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, TechXplore

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU